Columns en Archief

Bestelkoorts

26 juni 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Babi Pangang, ruitenwissers, condooms of vlinderdasjes: alles kan tegenwoordig besteld worden. Eén muisklikje en de bezorgdienst staat al voor de deur. Ja, het consumentisme viert hoogtij; en de leverancier geniet van zijn rinkelende kassa. Tot zover: leuk. Minder leuk is dat de bestelkoorts waanachtige proporties begint aan te nemen.

Zo denken veel ouders dat zij ‘geschikte leraren’ kunnen bestellen; en als het kind dan nog steeds slecht presteert dat zij een ‘geschikte oplossing’ van de schoolleiding kunnen bestellen. Ondertussen blijft er maar onvrede heersen over ‘de politiek’, vooral omdat mensen niet de samenleving krijgen die ze besteld hadden. Ook in mijn praktijk krijg ik de ene na de andere patiënt die zich beklaagt over: enge mensen, foute partners, onwillige buren, vreemde collega’s, emotioneel afwezige vrienden of intriganten in de familie. Na hun klachten bij mij gedeponeerd te hebben, kijken zij mij aan met een veelzeggende blik: ‘Wijnberg, los het op’. Gelukkig kan ik nog wel het lachwekkende van de situatie inzien; en zeg dan vaak: ‘ok, dus het leven wat je nu hebt, is niet het leven wat je besteld hebt’. En geloof het of niet, het kan dan nog wel even duren voordat het tot de klagende patiënt doordringt dat God en zijn engelen geen bezorgdienst hebben voor alles wat door iedereen is besteld. God heeft bij de Schepping nu eenmaal besloten om de mens een belangrijke eigenschap mee te geven wat bekend staat als: eigen verantwoordelijkheid. Overigens, God heeft helemaal geen zin om mensen op hun wenken te bedienen. Het werk dat Zijn Schepping heet, heeft zoveel energie gekost dat Hij nu nog aan bijkomen is van alles wat hij de mens wel heeft geschonken. Terecht denkt Hij: ‘laat de mens nu eens zelf de moeite doen om zijn problemen op te lossen’, oftewel: een beter leven is misschien wel te bestellen, maar niemand zal welwillend aan uw deur kloppen. Bent u bijvoorbeeld onlangs door uw (vriend(in) in de steek gelaten? Dan zult u er zelf op uit moeten om nieuwe mensen te ontmoeten. Nu valt op dat gebied ook weer het nodige te bestellen met een lidmaatschap op een datingsite. Maar zelfs dan zult u, op enigerlei moment, uit uw stoel moeten komen om u van uw beste kant te laten zien; en dan bedoel ik vooral dat u wat extra belangstelling moet tonen in uw medemens.

Het is natuurlijk geweldig dat u, zittend op een terrasje, gewoon een kopje koffie met gebak kunt bestellen. Wees dan ook dankbaar dat de serveerster het u komt brengen. Maar heeft u nog meer noten op uw zang, regel het dan zelf.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Excellent information on your blog. thank you for taking the time to share with us. Amazing insight you have on this. it's nice to find a website that details so much information about this topic

  victoria cool
  20/07/2017 06:28
  (14 uren geleden)

 • Gta has variety of gaming consoles to offer to its users. It is the website which provide gta 5 series money for free. These gta money are available for free on the mentioned website. Get free hack for gta money.

  gta 5 online money
  17/07/2017 11:41
  (3 dagen geleden)

 • Expectations are high regarding the new features which are going to come in with the launch of FIFA 18.

  Gamegoal
  08/07/2017 11:13
  (12 dagen geleden)

 • Watch the brand-new GoT season 7 trailer here. Plus, we tell you when Game of Thrones is next on, and how to watch it.

  game of thrones season 7 online streaming
  03/07/2017 08:27
  (18 dagen geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie