Columns en Archief

Een vriend

04 december 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Tegenwoordig is het kinderlijk eenvoudig om aan vrienden te komen. Eén muisklikje op Facebook en er is weer vriendschap gesloten, zelfs zonder te weten om wie het nou werkelijk gaat. Het verzamelen van vrienden is zelfs zo populair dat mensen met een groot sociaal netwerk als bijzonder en emotioneel intelligent worden aangemerkt.

Ik heb hier zo mijn twijfels bij. Feit is namelijk dat een echt goede vriendschap veel tijd, energie en persoonlijk onderhoud nodig heeft. Dat betekent niet alleen investeren in gezamenlijke activiteiten en het delen van emotionele levensgebeurtenissen, maar ook het herstellen van de schade als de vriendschap (weer eens) is ontploft. En geloof mij: er is niet zoveel voor nodig om een vriendschap te ondermijnen. Zo hoorde ik van Herman dat één van zijn beste vrienden helemaal niets van zich had laten horen toen hij, met een acute depressie, moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Die ‘vriend’ zei later: ‘ik dacht oprecht dat het beter was om je een tijdje met rust te laten’. Het zal duidelijk zijn dat er dan heel wat vergevingsgezindheid voor nodig is om dat, wat vriendschap heette, weer op te wekken. En dan heb ik het alleen nog maar over één vriendschap. Ik bedoel, stel dat het gaat om vier, acht of twintig vriendschappen. Tja, dan ben je welhaast gedwongen om je baan op te zeggen, een uitkering aan te vragen, wil je nog echt de tijd hebben om iets van die vriendschappen overeind te houden. Heel jong was het al heel helder voor mij: één vriendschap is meer dan genoeg. Destijds opperde mijn moeder dat ik voor mijn tiende verjaardag een kinderfeestje kon geven; en ik schijn gezegd te hebben: ‘nee mam, dat is mij veel te veel; ik ga liever alleen met Guus naar de film’. Zo is het ook gebleven. Ik heb al 46 jaar één en dezelfde vriend. En we zijn het er samen over eens dat er veel persoonlijke inzet voor nodig is geweest om die vriendschap, ook in fases van onenigheid, levend te houden. Nu zullen er ongetwijfeld mensen zijn die zeggen: ‘echte vriendschap is moeiteloos’. Ik dat geval denk ik: ‘ja, dat is dan een vriendschap die vergelijkbaar is met een lange kaars die een paar keer per jaar voor 10 minuten wordt aangestoken’. Dan snap ik ook wel dat die kaars best lang mee kan gaan.

Goed beschouwd wordt daarom veel te hoog opgegeven over het verschijnsel dat vriendschap heet. Want uiteindelijk is er maar één persoon die in staat is om consequent loyaal, toegewijd, trouw, vergevingsgezind en standvastig te zijn. En dat ben jezelf. Het hebben van een groot sociaal netwerk is handig voor commerciële doeleinden. Maar niet meer dan dat.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • I recently found many useful information in your website especially this blog page. Among the lots of comments on your articles. Thanks for sharing.

  replique montres
  13/12/2017 16:59
  (3 dagen geleden)

 • Thanks for sharing this useful article with us.Its really a fully guide information.I feel really happy after visiting here.

  Punjabi Lyrics
  08/12/2017 05:55
  (8 dagen geleden)

 • Pieter??

  Sukkel
  05/12/2017 18:14
  (11 dagen geleden)

 • Pieter ???

  Sukkel
  05/12/2017 18:13
  (11 dagen geleden)

 • Waar heb ik dit meer gelezen?

  Albert
  04/12/2017 12:02
  (12 dagen geleden)

 • Tja
  Margit

  Margit
  04/12/2017 08:24
  (12 dagen geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie