Columns en Archief

Moderne relaties

05 juni 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Verliefd, verloofd, getrouwd. Deze volgorde van relatievorming werd vroeger gehanteerd, doorgaans gevolgd door ‘de uitzet’ (geschenk van de schoonouders om de inrichting van het huis te materialiseren) en de huwelijksgemeenschap (= krijgen van kinderen).

Tegenwoordig wordt helemaal geen volgorde gehanteerd; en is het modern om originele varianten te verzinnen. Nieuw is, bijvoorbeeld, de variant van ‘friends with benefits’. Zo spreken man en vrouw uit dat het niet echt ‘aan’ is, maar dat de vriendschap wordt gekoesterd met incidentele vrijpartijen als extraatje. De seksavonturen van beiden buiten de vriendschap om, worden gezien als ‘optioneel’, zonder dat daarmee de vriendschappelijke band aangetast hoeft te worden. Deze variant is daarom zo aantrekkelijk omdat er altijd iemand achter de hand is zolang ‘de ware liefde’ nog niet is gevonden. Aangezien man en vrouw in deze moderne tijden een vorm van totale gelijkwaardigheid hebben ontwikkeld, lijkt daarmee de seksuele aantrekkingskracht volledig verloren gegaan. Deze broer-zus-relaties houden alleen stand wanneer het stel de pensioengerechtigde leeftijd is gepasseerd omdat de kinderwens dan geen rol meer speelt. Deze platonische relaties komen het vaakst voor onder hoogopgeleiden; en verklaart waarom er tegenwoordig zo weinig kinderen worden geboren. Seriële monogamie is ook aan de orde van de dag: meerdere kortdurende, exclusieve relaties met als doel om de dreigende sleur een stap voor te zijn. Deze variant kan wel de nodige kinderen voortbrengen met als gevolg dat er wisselende, samengestelde gezinnen ontstaan: hij is bonus-papa van haar kinderen uit twee eerdere relaties en gewoon papa met drie verschillende omgangsregelingen voor zijn eigen kinderen, terwijl zij geen bonus-mama is van zijn kinderen omdat zijn exen haar niet kunnen luchten of zien. In dit soort verhoudingen blijken vooral de kinderen aan de macht te zijn: zij bepalen welke wisselende partners van hun ouders worden goedgekeurd met als gevolg dat er sprake is van een flink ‘verloop’. En dat is dan weer goed om een nieuwe partner aan de serie toe te voegen. Een leuke variant is te vinden bij de ‘sugar daddies’. Het gaat om jonge vrouwen met rijke, oudere mannen: altijd een effectieve manier om de man aan zijn trekken te laten komen, terwijl de vrouw op een luxe manier haar studie kan bekostigen.

Eerlijk gezegd ben ik wel blij dat ik een traditioneel huwelijk heb. Dat geeft mij namelijk de kracht om op mijn spreekuur alle complicaties van de moderniteit het hoofd te bieden.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Much obliged to you for sharing such an enlightening data with us. Continue sharing the blog this way.

  International Business Services
  02/12/2017 13:43
  (9 dagen geleden)

 • Research Paper Writing Service


  I read this article. I think You put a lot of effort to create this article. I appreciate your work.
  <a href="http://www.wordsdoctorate.com/journal-papers/">Research Paper Writing Service</a>

  words doctorate
  30/11/2017 09:44
  (12 dagen geleden)

 • You will be able to run and install nearly in every device such as Android phones, tablet, iOS and also much more.

  APK of The Day | Latest Updated Android APK of 2017
  18/11/2017 10:37
  (24 dagen geleden)

 • Very good article, so I know a lot

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:47
  (1 jaar geleden)

 • The tragedy in Pakistan continues to worsen as relief supplies and aid fall far short of what is required. More aid is anxiously needed as the potential for millions of fatalities begins to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:46
  (1 jaar geleden)

 • Oh nice post, Thank for sharing useful calzoncillos calvin klein info about collaboration and I would like to say that you have done good job.

  calzoncillos calvin klein
  28/07/2016 05:07
  (1 jaar geleden)

 • Interestingly research has proven that video games have been an exemplary instrument to solve problems like confining spaces, heights and phobia.

  legal steroids for bodybuilding
  15/07/2016 16:22
  (1 jaar geleden)

 • Moncler accordance to the melancholia demands. It will authority you balmy and for assured you are branch to get amusement from absurd account and appreciation.

  moncler outlet
  05/07/2016 11:09
  (1 jaar geleden)

 • wow!Thank this meaningful and helpful post !And I like help people make research paper

  http://awriter.org/writemypaper4me-org-review/
  03/07/2016 11:42
  (1 jaar geleden)

 • You have no factor for not playing GTA Games at all, visit our site today and select the video game that you want to play.

  joeychen
  30/06/2016 11:20
  (1 jaar geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie