Columns en Archief

Nee-varianten

27 november 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Er zijn mensen die beweren dat er maar één soort ‘nee’ is; en dat is de pure ‘nee’ zonder franje. Die ene, enkele, pure ‘nee’ moet dan ook nog eens met luide stem worden uitgesproken terwijl de ander lang en indringend wordt aangekeken. Alleen een dergelijke onvervalste ‘nee’ is een ‘nee’, zodat niets aan duidelijkheid te wensen overlaat.

Vooral veel vrouwen krijgen de vraag voorgelegd of zij wel duidelijk ‘nee’ hebben gezegd; en dan in de variant zoals hierboven beschreven. Impliciet is deze vraag beschuldigend van aard, alsof alleen maar mannelijk onheil kan worden afgewend als de vrouw in kwestie zich van een pure ‘nee’ bedient. En dat is op zijn zachtst gezegd nogal belachelijk. Want vrouwen hebben genoeg eigen woorden die evengoed ‘nee’ betekenen; en de mannen die dat niet snappen hebben op zijn minst een spoedcursus vrouwelijk taalgebruik nodig. Een flinke wasbeurt van hun gehoorgangen vind ik ook prima. Veel voorkomende vrouwelijke varianten van ‘nee’ zijn: ‘dat lijkt me geen goed idee’, ‘blijf van me af’, ‘hou je handen thuis’, ‘laat me met rust’, ‘ga weg’, ‘doe dat niet’, ‘waar ben je nu mee bezig’, ‘geen goed plan’ en ‘dat kun je beter uit je hoofd zetten’. En zeg nou zelf: daar zit geen woord Chinees tussen. Overigens is wel bekend dat vrouwen veel minder last hebben van grensoverschrijdende gedrag wanneer zij, gelijk met hun nee-variant, een paar rake klappen uitdelen, een schop tegen de schenen uitdelen of al schreeuwend weglopen van de plek des onheils. Blijkbaar is het, voor een psychisch goed gevoel, nodig dat de vrouw ondubbelzinnig een mannelijke aanval heeft afgeslagen. Vooral dan kan de vrouw in kwestie, tegen zichzelf zeggen dat zij zich goed heeft verweerd. Zo bekeken is het geen overbodige luxe om, van regeringswege, elk meisje een gratis karatecursus aan te bieden. Met een vechtdiploma op zak kan dan elke (jonge) vrouw haar eigen ‘nee’ in fysieke kracht omzetten. Tegelijkertijd is het natuurlijk te ziek voor woorden dat grensoverschrijdend gedrag op die manier moet worden aangepakt; alsof mannen alleen maar begrijpen wat ‘nee’ betekent wanneer zij hardhandig in de kruis worden geraakt. Voor de volledigheid dient te worden gezegd dat er gelukkig heel veel mannen zijn die aan een half vrouwelijk woord genoeg hebben om in te begrijpen dat zij zich dienen te beheersen. En gelukkig zijn er eveneens genoeg vrouwen die geen enkele moeite hebben om opdringerige mannen het bos in te sturen.

Ooit had ik een vrouw in de praktijk die zei: ‘hardop alleen maar nee-zeggen vind ik moeilijk’, waarop ik grappend zei: ‘misschien hoef je geen ‘nee’ te zeggen als je een protestbord maakt waar ‘nee’ opstaat’. Voor haar bleek mijn absurde oplossing een welkome uitkomst.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Implicitly, this question is accusatory in nature, as if only the mischief can be averted if the woman in question makes use of a pure 'no'. And that is pretty ridiculous to say the least. Because women have enough of their own words

  essay help uk
  12/12/2017 12:11
  (4 dagen geleden)

 • What a fantabulous post this has been. Never seen this kind of useful post. I am grateful to you and expect more number of posts like these. Thank you very much.

  Elijah
  03/12/2017 06:47
  (13 dagen geleden)

 • read more Toys R US is an American based toy and juvenile products retail company and it was established in the year 1948

  read more
  01/12/2017 10:02
  (15 dagen geleden)

 • Wat was dat dan weer.
  Nee,nee,nee,nee,nee.
  Margit

  Margit
  28/11/2017 18:13
  (18 dagen geleden)

 • Hence by reading this Hy-vee Login guide, anyone can log into the Hy-vee employee portal without any issues. To know more have a glance at the below information.

  hyvee connect
  27/11/2017 20:42
  (18 dagen geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie