Columns en Archief

Achteraf is beter

08 February 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Een mooi idee. Een avontuurlijk plan. Een nieuw project. Wie enthousiast wordt van zijn eigen voornemens, zal deze spontaan willen delen met vrienden, collega’s of familie. Logisch. Want gedeelde vreugde is dubbele vreugde, zo gaat het gezegde. Maar, niets is minder waar.

Blijde boodschappen worden doorgaans meteen de grond ingeboord. De eerlijkheid gebiedt natuurlijk te zeggen dat niet elke blijde boodschap een applaus verdient. Zo kan uw buurman opgewekt vertellen dat hij van plan is om een nieuwe carport te bouwen op een plek die uw uitzicht danig zal verstoren. Ook kan het zijn dat uw levenspartner vrolijk vertelt dat hij van plan is om vlieglessen te nemen; en dat terwijl er nauwelijks geld is om van rond te komen. Het feit dat iemand zo enthousiast is over zijn eigen plannen, wil niet zeggen dat hij als vanzelfsprekend moet worden toegejuicht; ook al is dat wat hij van u verwacht. Nee, er bestaat zoiets als een slecht plan, hoe enthousiast de bedenker ook mag zijn. Dat vastgesteld hebbende, blijkt toch dat menig goed plan door de buitenwacht onmiddellijk wordt afgeschoten. Gedeelde vreugde wordt dan helemaal geen dubbele vreugde, maar eerder een domper van jewelste. En dat heeft alles te maken met afgunst. Dit leg ik u voor het gemak even uit omdat de feestverstierders zelf nooit zouden toegeven dat zij afgunstig zijn. Nee, zij hebben in hun ogen terechte kritiek op uw snode plannen en willen u juist –goed bedoeld- behoeden voor onvoorziene rampscenario’s. Lanceer maar eens het idee dat u een oud krot wilt opkopen om die later met winst te verkopen of te verhuren. Dan zal de goegemeente u haarfijn uitleggen waarom u uw eigen financiële doodvonnis tekent. Dit doen zij echt niet om u tegen uzelf in bescherming te nemen, maar veeleer omdat zij niet het lef hebben om zelf iets van ondernemingszin te tonen. En als er iets is wat de mens als mens karakteriseert dan is het wel het onderuit-halen-van-anderen om het broze gevoel van eigenwaarde overeind te houden. Het afpakken van een goed gevoel van de ander, neutraliseert het minne gevoel van jezelf.

Zo bekeken is het daarom veel verstandiger om uw enthousiasme pas te tonen als het plan is uitgevoerd. Een voldongen feit kan moeilijker worden betwist. Wordt er dan alsnog gemopperd (‘dat je mij dat nu pas vertelt’), zeg dan: ‘ik heb het zelf ook pas gezien toen ik het doorhad’.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Thank you for the amazing post

  free essay
  02/04/2018 19:16
  (4 jaren geleden)

 • Thanks for sharing

  professional dissertation service
  22/02/2018 16:02
  (4 jaren geleden)

 • Nice post

  beli bitcoin dengan kartu kredit
  01/02/2018 12:36
  (4 jaren geleden)

 • Nice post and article

  podrobnosti.ua
  10/01/2018 14:41
  (4 jaren geleden)

 • Great Information,it has lot for stuff which is informative.I will share the post with my friends.

  Cheat Online Class
  03/01/2018 11:40
  (4 jaren geleden)

 • thank you for sharing such interesting information with the public.

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:58
  (6 jaren geleden)

 • This blog post seems to be a very well evaluated and a very well analyzed post, thank you for sharing such interesting information with the public.

  best college essay writing service
  11/08/2016 16:36
  (6 jaren geleden)

 • Due to the sheer amount of detail present in this article, it seems to be a very well evaluated article.

  best essay service
  09/08/2016 16:33
  (6 jaren geleden)

 • I consist no doubt for this great content is extremely astonishing for me. For this article can be said that it is very entertaining post.

  Globalseopoints.com
  08/08/2016 18:30
  (6 jaren geleden)

 • The posts that are shared here on the site on psychology are so interesting and useful to people like me who are interested in understanding more about the subject. I have bookmarked this page for reference. Keep up the good work guys.

  neck pain therapy center
  08/06/2016 07:49
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie