Columns en Archief

Afluisteren

02 December 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Alles is bekend over iedereen. Dat is de korte samenvatting van een maand lang onthullingen over afluisterpraktijken van inlichtingendiensten over de hele wereld. Heel geschokt is vrijwel niemand. Een verklaring voor deze onverschilligheid lijkt verscholen in de populaire uitspraak: ‘ik heb toch niets te verbergen’.

Maar het is een uitleg die tekort schiet. Mijn verklaring is eerder dat iedereen zich wel herkent in de onbedwingbare neiging om af te luisteren. En geloof mij: er wordt wat af-geluisterd. Het begint al in de kindertijd als ouders hun geheimen bespreken terwijl het grut op bed ligt. Dat grut ligt dan helemaal niet op bed, maar zit gehurkt op de trap om te kunnen volgen wat bijvoorbeeld de plannen zijn voor het Sinterklaasfeest. Mijn eigen koters waren daar, overigens, goudeerlijk over. Zij kwamen gewoon beneden en zeiden: ‘pap, mama, kunnen jullie misschien een beetje harder praten, anders kunnen we het helemaal niet volgen’. In de pubertijd worden die afluisterpraktijken gewoon voortgezet; en om de eigen privacy veilig te stellen zien de eerste dagboeken het leven. Maar ook die dagboeken zijn niet veilig. Want ouders zullen, zonder blikken of blozen, er regelmatig in rondneuzen, vooral als er vermoedens bestaan van drugsgebruik, ongewenste seksuele praktijken of spijbelgedrag. De moderne techniek maakt het ook voor de consument tegenwoordig gemakkelijk om af te luisteren. E-mailaccounts worden gehackt en in de nachtelijke uren wordt menig smartphone uitgelezen om vermeende verhoudingen of andere duistere praktijken bloot te kunnen leggen. Ook zijn er kleine sensors te koop (www.allesvolgen.nl), waarmee een ieder zijn (ex)geliefden op afstand, en zichtbaar op de computer, kan lokaliseren zodat op een later tijdstip kan worden gezegd: ‘je zei dat je boodschappen was doen, maar daar was je helemaal niet; je bent precies 41 minuten bij Carlos aan huis geweest’. Een klassiek afluistermethode is natuurlijk het roddelen: door anderen uit te horen over de handel en wandel van vrienden, kennissen, familieleden en collega’s kan genoeg informatie worden verzameld om vijandige bedoelingen in de kiem te smoren. Zo bekeken geeft ieder mens leiding aan zijn eigen inlichtingendienst om geheime operaties zoals ontrouw, clanvorming en het wegsluizen van geld en goederen tegen te gaan. Een cliënt van mij heeft onlangs een heel netwerk van eigen vriendjes ingezet om te voorkomen dat, bij de verdeling van de erfenis van zijn ouders, willekeurige familieleden met kostbare bezittingen er vandoor zouden gaan. De vangst van de familiedieven was geslaagd, vooral omdat de verkopende makelaar van het ouderlijk huis de schijnkopers wist te onderscheppen.

De afluisterpraktijken van gezagdragers wil ik niet goedpraten. Afschermen van het privédomein is een groot goed. Maar feit is wel dat in ieder mens een spion schuilt. Ook in onze eigen, kleine leefwereld houden we elkaar constant in de gaten.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • The tragedy in Pakistan continues to worsen as relief supplies and aid fall far short of what is required. More aid is anxiously needed as the potential for millions of fatalities begins to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:57
  (7 jaren geleden)

 • Cool Post ..

  Jenifer
  29/05/2016 07:37
  (7 jaren geleden)

 • thanks for the information...

  Minecraft unblocked
  28/01/2016 22:43
  (7 jaren geleden)

 • thanks for sharing this amazing post.

  towelroot
  24/01/2016 08:58
  (7 jaren geleden)

 • cool post

  towelroot
  24/01/2016 08:57
  (7 jaren geleden)

 • thanks for sharing

  shareit for pc
  24/01/2016 08:57
  (7 jaren geleden)

 • Looks Very Good For ME

  xender review
  10/12/2015 08:48
  (7 jaren geleden)

 • Chill

  Xender app
  10/12/2015 08:46
  (7 jaren geleden)

 • thanks a lot for this app

  Playbox HD APP
  10/12/2015 08:35
  (7 jaren geleden)

 • Thanks

  Playbox HD APP
  10/12/2015 08:03
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie