Columns en Archief

Beperkt houdbaar

08 September 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Het moet wel vers zijn. Anders is het niet lekker. Ik heb het over een kopje kippensoep of griesmeelpudding met bessensap. Een dag of wat in de koelkast bewaren, kan ook. Maar, zoals met zoveel voedingswaar, is soep en pudding maar beperkt houdbaar. Daar doet niemand moeilijk over.

Wel kijken mensen vreemd op als blijkt dat zij zelf beperkt houdbaar zijn. Toch is het een psychologisch feit: de mens is op zijn lekkerst als hij vers is. Misschien vindt u de vergelijking tussen mens en voedsel wat ver gezocht. Maar sinds jaar en dag wordt een dergelijk verband gelegd zoals blijkt uit het bekende spreekwoord ‘bezoek en vis blijven drie dagen fris’, of zoals de Engelsen gebiedend waarschuwen: ‘don’t overstay your welcome’. Vroeger, in de tijd dat iedereen allang blij was als hij iets te eten had, ook al was het half vergaan, ja toen was het, relationeel gezien, ook de gewoonte om vast te houden aan mensen die, goed beschouwd, hun houdbaarheidsdatum allang hadden overschreden. Verrotte huwelijken bleven doorsudderen en beschimmelde vriendschappen werden van tijd tot tijd schoongeborsteld. Mijn oma deed muffe nootjes gewoon even in de oven. En dan waren ze nog best wel te eten. Maar tegenwoordig hoeft dat helemaal niet meer. De meeste producten worden zelfs voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum in de afvalbak geflikkerd, al was het alleen maar om mogelijke voedselvergiftiging te voorkomen. En zo is te begrijpen waarom tegenwoordig zo gemakkelijk van partners wordt gewisseld. Wie vergiftigd denkt te worden door een levensgezel, kan beter voor zijn gezondheid kiezen en overstappen op een vers product. Opvallend is, overigens, hoe slecht mensen hun eigen houdbaarheid kunnen inschatten. Neem Kees, bijvoorbeeld. Hij gaat er, als vanzelfsprekend, vanuit dat hij dag in dag uit wel te pruimen is; en dat terwijl de omgeving hem allang heeft uitgekotst. Dat verklaart waarom zovelen, net als Kees, veel te lang blijven praten als zij een bekende tegenkomen of veel te veel foto’s laten zien als zij van hun vakantie terugkomen. Jazeker, ook u bent maar beperkt houdbaar; en is het helemaal niet gezegd dat uw zogenaamde dierbaren ook morgen op u zitten te wachten. Zelfs uw kinderen zijn na jaren van ouderlijke bemoeienis echt op u uitgekeken; en vertellen liever hun verhalen aan verse toehoorders dan dat zij dat willen doen als u weer eens een keertje belt. En bent u aan het daten, dan adviseer ik u om uzelf te beschouwen als een harinkje (Hollands maatje): alleen schoon van het mes bent u een aantrekkelijk tussendoortje.

Als psycholoog word ik ook zelden meer voor langdurige behandelingstrajecten ingehuurd. Begrijpelijk, toch?! Na een kort, provocatief oppeppertje kiezen patiënten liever voor een vers stukje yoga en een lekker toetje lichaamsmassage.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • I admire the effort and time you put into your website along with thorough information you offer.

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:47
  (6 jaren geleden)

 • Thank you for sharing such a wonderful text. Thank you!i love articles of this blog.

  Hairextensioncheap.com
  30/12/2014 07:36
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie