Columns en Archief

Beter van niet

30 May 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

Laatst hoorde ik de uitspraak: ‘een leven lang met dezelfde partner vrijen, dat gun ik niemand’. Net alsof je echt geestelijke gestoord moet zijn om trouw te zijn in de liefde. Toch zijn het juist de vreemdgangers die ik, met hun ellende, op het spreekuur zie.

Opvallend is wel dat die ontrouwe lieden niet eens zozeer last of spijt hebben van hun avontuurtje met een ander, maar vooral lijden onder wat zij hun vaste partner hebben aangedaan. En dat lijden is terecht. Want niets is zo pijnlijk als door je vaste partner verraden en belazerd te worden. Overigens, dat besef van het eigen wangedrag dringt pas door als zij door hun vaste partner zijn betrapt; en vervolgens horen, zien en voelen hoeveel leed zij veroorzaakt hebben. Veel te laat natuurlijk, maar goed: dan is er tenminste iets van realiteitszin van wat ontrouw voor leed berokkent. Door in therapie te gaan, hoopt een vreemdganger iets goed te maken. Ik hoor mensen ook vaak zeggen: ‘ontrouw is altijd iets wat kan voorkomen in een relatie, dat risico moet je gewoon incalculeren’. Maar ook dat vind ik een belachelijke uitspraak. Ik bedoel, een goede relatie is een goede relatie omdat je je veilig voelt; en dat je kunt vertrouwen dat je partner te vertrouwen is; en dat er juist geen enkel risico is dat je partner vreemdgaat. Ook worden er, vandaag de dag, veel sappige verhalen vertelt over vreemdgangers, alsof het een spannende manier van leven is; zo spannend dat het leuk is om te lezen en dan vooral voor al die saaie sukkels die een lekker uitstapje niet aandurven. Welnu, dat het spannend is om vreemd te gaan, dat geloof ik graag. Maar om al die andere saaie sukkels te laten geloven dat zij iets waardevols missen, is natuurlijk onzin. Er is namelijk helemaal niets van waarde in het ondermijnen van je eigen relatie; en al helemaal niet als je, met die ontrouw, een gezin met kinderen in de steek laat. Als je niets van avontuur in je eigen relatie of gezinsleven weet te vinden, dat heb je dat geheel aan jezelf te wijten; en is het lezen van andermans ziekelijke avonturen alleen maar een zwaktebod. Ontrouwe mensen zeggen ook vaak tegen mij: ‘ik was helemaal niet op zoek naar een ander, maar de verleiding was zo groot dat ik er geen weerstand aan kon bieden’. Leuk bedacht, maar ook totale onzin. Ontrouw is een keuze die je met je volle verstand maakt; een keuze die je ook, met een iets voller verstand, niet hoeft te maken.

Ook zijn er lieden die met opzet vreemdgaan in de hoop dat hun partner vervolgens een punt zet achter de relatie. Toch wel sneu als dat niet gebeurt; en ook laf om niet zelf te zeggen dat je er liever mee ophoudt. Vreemdgaan? Beter van niet.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie