Columns en Archief

Blue monday

20 January 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Een prestatie stelt altijd wel iets voor; behalve op een blauwe maandag. Dan stelt een prestatie juist helemaal niets voor. Hoe anders is dat op de blauwe maandag van vandaag. Wie vandaag iets presteert, stijgt boven zichzelf uit omdat persoonlijk succes tegen de heersende verwachtingen ingaat.

Vandaag, de meest deprimerende dag van het jaar, is de dag waarop iedereen juist beter even kan onderduiken. Immers, veel geld is al uitgegeven. Het nieuwe maandloon is nog niet binnen. Goede voornemens zijn mislukt, de eerst volgende vakantie is nog ver weg, de dagen zijn nog donker en het is het begin van een lange werkweek. Een klein lichtpuntje is dat vandaag wel de meeste toeslagen binnenkomen, behalve voor de mensen die ervan worden verdacht dat zij de boel oplichten. Die mensen krijgen geen toeslagen, maar wel een boete van formaat; en kunnen, dikwijls onterecht, afstevenen op een persoonlijk faillissement. Als dat gebeurt dan is Blue Monday wel weer van toepassing. Wat veel mensen niet weten is dat het reisbureau Sky Travel de Blue Monday als PR-stunt heeft bedacht. En het werkt. Want Blue Monday is in de hoofden van mensen gaan zitten. De vraag is alleen of mensen daar echt gevoelig voor zijn. Wat in ieder geval als zekerheid mag worden aangenomen is dat mensen die al depressief zijn een sombere dag als vandaag juist als prettig ervaren, en dat vooral omdat de somberte past bij hun sombere stemming; een dag waarop zij zich, als het ware, niet beter hoeven voor te doen dan zij zijn. Dit in tegenstelling tot (altijd) vrolijke mensen: zij zullen vandaag eerder ervaren als niet passend bij hun gemoed; en daarom het hele fenomeen afdoen als onzinnig bijgeloof. Vandaag is ook zeker een gunstige dag voor pechvogels: zij kunnen alles wat vandaag tegenzit afschuiven op het feit dat het Blue Monday is: ‘mijn vriendje heeft het vandaag uitgemaakt, maar wat wil je ook op zo’n dag als vandaag’. Gelukkig heeft dan het einde van een liefdesrelatie niets te maken met jezelf, maar met de onontkoombare dieptepunt van het jaar. Om die reden is het wellicht ook een gunstige dag om slecht nieuws aan de ander mede te delen: ‘sorry voor mijn beslissing om je geen geld te lenen, maar goed het is niet voor niets Blue Monday’. Met deze toelichting is het wellicht wat gemakkelijker te verkopen. Wie zich overigens uitgerekend vandaag nogal somber voelt en beseft dat het Blue Monday is, kan dan opgelucht ademhalen: ‘ik voel me terecht somber, een dag die zich een jaar lang gelukkig niet zal herhalen; morgen zal het een stuk beter zijn’.

Ooit, op een blauwe maandag, heb ik elektrische gitaar gespeeld. Maar, zoals het een blauwe maandag betaamt, mag die prestatie geen naam hebben. Toch vind ik het een deprimerende gedachte. En dat past weer goed op een dag zoals vandaag.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie