Columns en Archief

Bluf

15 januari 2018
Door: Jeffrey Wijnberg

Er zijn mensen die zich helemaal in het zweet werken om iets te kunnen; en als zij hun kunstje helemaal in de vingers hebben, er dan nog voor terugdeinzen zich te laten zien. Aan de andere kant (van het spectrum) zijn er mensen die helemaal niets kunnen, maar heel goed kunnen doen alsof zij wel wat kunnen;

En juist de openbaarheid opzoeken om een stap verder te komen. Dat laatste heet: bluf. Zo heeft een goede vriend van mij laatst een groepsreis georganiseerd en zich uitgeven als reisleider. Toen ik hem vroeg of hij dit ooit eerder heeft gedaan, zei hij: ‘nee, ik ga gewoon doen alsof en dan gok ik er op dat ik al doende het reis-leiden wel onder de knie krijg. Nu zijn er genoeg mensen die het doen-alsof afkeuren; en veel waarde hechten aan woorden als ‘gediplomeerd’, ‘professioneel’ en ‘deskundig’. Eerlijk is eerlijk: in veel gevallen is dat terecht. Ik bedoel, je moet er toch niet aan denken dat iemand een ingewikkelde chirurgische operatie uitvoert die daar niet voor doorgeleerd heeft. En de buschauffeur, de computerprogrammeur en de behandelende psycholoog: die mensen ziet iedereen het liefst als gecertificeerd in hun beroepsuitoefening. Tegelijkertijd zijn deze vaklieden ooit als amateurtjes begonnen; en hebben in eerste instantie moeten doen alsof zij het konden voordat zij, na eindeloze herhalingen van het kunstje, zichzelf als volleerd aan het publiek konden presenteren. Zo bekeken is er altijd enige bluf nodig om iets van (ervarings)deskundigheid te kunnen ontwikkelen. Toen ik voor het eerst mijn Slowaakse schoonfamilie ontmoette, heb ik met enig bravoure gezegd dat ik al aardig kon meekomen in hun taal, waarop mijn zwager met het nodige enthousiasme hele verhalen begon af te steken. En juist omdat ik op die manier gedwongen werd om mee te doen, is het mij gelukt om vrij snel een Slowaaks woordje mee te spreken. Interessant zijn de culturele verschillen als het gaat om bluf. In Amerika is het welhaast een traditie om je mooier voor te doen dan je bent, om op die manier jezelf een kickstart te geven (‘fake it untill you make it’). In Nederland is het eerder omgekeerd; en wordt dikdoenerij als een slechte eigenschap gezien (‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’). Overigens, mannen hebben minder moeite om te bluffen dan vrouwen; een gegeven dat in de relationele sfeer vaak leidt tot ruzies omdat zij zich plaatsvervangend schaamt voor zijn poeha.

Deze voorzichtigheid is de belangrijkste reden waarom vrouwen minder hard stijgen op de maatschappelijke ladder. Een man wacht niet totdat hij het kan. Hij is allang blij dat hij het denkt te kunnen. Een vrouw wacht veel te lang; zo lang dat zij tijd genoeg heeft om aan zichzelf te twijfelen.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Those who come to read your article will find lots of helpful and informative tips

  Psychology Assignment Help Assistance
  20/02/2018 12:32
  (1 jaar geleden)

 • download internet download manager

  idm terbaru
  12/02/2018 04:56
  (1 jaar geleden)

 • Things are very open and intensely clear explanation of issues. was truly information. Your website is very beneficial.

  Marketing Assignment Help
  07/02/2018 05:16
  (1 jaar geleden)

 • We also share some information about our business

  Help With Law Homework
  06/02/2018 08:25
  (1 jaar geleden)

 • Het is een heel interessant verhaal geworden, hieruit kunnen veel conclusies worden getrokken, maar het belangrijkste is dat je een heel interessante blog hebt

  192.168.l.l
  01/02/2018 15:51
  (1 jaar geleden)

 • The federal government executes a single instruction plan districts across the country, that's even more central planning, and central planning rarely works.

  AssignmentGurus.co.uk
  30/01/2018 08:45
  (1 jaar geleden)

 • I am sure it is going to be of great help. Keep up the good work

  Best GPS Watches
  27/01/2018 09:00
  (1 jaar geleden)

 • The views of the customers are collected regularly and studied by the management for further development in their functioning.

  tell the bell
  20/01/2018 20:56
  (1 jaar geleden)

 • Ja,
  klopt,
  klopt helemal.
  M.

  Margit
  15/01/2018 19:04
  (1 jaar geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie