Columns en Archief

Borderline

23 October 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Grensgeval, zoals de Engelse term borderline betekent, werd vroeger gebruikt voor mensen die tussen een neurose en psychose inzaten. Jarenlang daarna gebruikten psychiaters de term ‘borderline’ wanneer zij de patiënt niet goed konden plaatsen (vergaarbak-diagnose).

Hoewel geen enkele ‘borderliner’ gelijk is, wordt de diagnose vandaag de dag met veel meer zekerheid gesteld. Nu is het wel zo dat ik zelf als praktiserend psycholoog voorzichtig ben met het stellen van diagnoses, al was het alleen maar om de patiënt niet op te zadelen met een negatief beeld over zichzelf; iets wat de borderliner toch al heeft. Maar soms is het stellen van een diagnose wel behulpzaam, bijvoorbeeld wanneer de patiënt er zelf om vraagt. Een borderline-diagnose kan dan gebruikt wordt voor het herkennen van zelfvernietigend gedrag. Bij het stellen van de borderline-diagnose is de vraag wat dan zo kenmerkend is voor deze stoornis. Volgens de officiele handboeken gaat het om mensen die het maar moeilijk vinden om duurzame relaties te onderhouden. Ook heeft de borderliner sterk wisselende stemmingen; en zal zij in zijn beoordeling van de ander dikwijls eerst extreem enthousiast zijn om vervolgens diezelfde persoon, voor iets onbenulligs, volledig afserveren. Ook hebben borderliners vaak een gevoel van innerlijke leegte en vlagen van angst om verlaten te worden. Vervelend genoeg is het feit dat borderline-gedrag dikwijls zo dwingend en manipulatief is dat vrienden hen de rug toekeren, waardoor de verlatingsangst ook werkelijkheid wordt. Wie twijfelt of een vriendin of familielid behept is met een borderline-persoonlijkheidsstoornis, kan zekerheid verkrijgen door zich af te vragen of het contact als veilig en ontspannen wordt ervaren. Als het contact overschaduwd wordt door het gevoel op eieren te lopen (‘alles wat ik zeg, kan tegen mij worden gebruikt’), dan is de kans groot dat de gesprekspartner een borderliner is. Zelfs het begin van een vriendelijk gesprekje, kan dan al in een paar seconden ontsporen: ‘hallo Anita, alles goed’- ‘nee, maar dat weet je toch’- ‘nee, dat weet ik niet, anders vraag ik het toch niet’ –‘nou dan valt me dat wel erg van je tegen’- ‘wat is er dan’- ‘laat maar zitten’. Als een borderliner echt op dreef is, dan ziet zij elke vraag als een verkeerde vraag, als ook elk antwoord als het verkeerde antwoord. Overigens kan het contact voor onbetaalde tijd weer normaal verlopen, waarna ineens uitingen van vijandigheid weer de kop op steken.

Als therapeut is het eveneens moeilijk manoeuvreren met een borderliner; en kan alleen maar winst geboekt worden als de patiënt bereid is om haar manipulaties onder ogen te zien. Het feit dat veel meer vrouwen dan mannen een borderline-stoornis ontwikkelen, komt omdat vrouwen hun agressieve neigingen naar binnen richten. Mannen breken eerder de tent af dan zichzelf.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • On the off chance that you claim a vehicle, you can set up the title up as insurance and get a credit in light of the estimation of the auto. For instance, many organizations which offer these sorts of credits will enable you to acquire up to half of the estimation of your car.

  Payday Loans online san diego
  01/04/2018 03:54
  (5 jaren geleden)

 • Ts,ts,ts

  Margit
  03/01/2018 21:44
  (5 jaren geleden)

 • If you are looking out for an app which will help you in playing premium and paid games for free, Lucky Patcher is the app for you. It will help you fetch all of your other features for free as well. Thanks to the very easy interface, we believe that you too will enjoy the new app. It is also updated every month.

  Lucky Patcher Apk Games
  07/11/2017 13:18
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie