Columns en Archief

Brave meisjes

27 July 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Het zou toch zo moeten zijn. Dat meiden die zich voorbeeldig gedragen daarvoor ook met gelijk munt voor worden beloond. In de praktijk is daar, echter, helemaal niets van te zien. Erger nog: laat een braaf meisje, door onfortuinlijke omstandigheden, verstek gaan dan wordt dat haar extra zwaar aangerekend.

En dat omdat iedereen er vanzelfsprekend van uit gaat dat zij, zoals altijd, haar plicht doet. Omgekeerd krijgt de ongemanierde meid veel gemakkelijker de handen op elkaar: eerst door zich ernstig te misdragen, gevolgd door een korte episode van normaal gedrag. Familie en vrienden roepen dan in koor: ‘goh, Gerdien was vandaag in een hele goede stemming en zij heeft zelfs meegeholpen met de afwas’. Dat braaf zusje Charlotte altijd in goede stemming verkeert en, naast het meehelpen met de afwas, ook talloze andere huishoudelijke klusjes op zich neemt, krijgt geen enkele vermelding. Charlotte baart geen opzien omdat zij zich altijd normaal gedraagt. Hetzelfde verschijnsel is waar te nemen als het gaat om geld: de verkwistelingen in families worden, bij voortduring, overeind geholpen door extra financiële bijdragen terwijl de brave spaarders wel kunnen fluiten naar een extra gift omdat zij er toch wel goed voor staan. Wie verlegen zit om aandacht en bewondering, kan dus beter eerst een reeks van ondermijnende activiteiten neerzetten (niet komen op verjaardagen, afspraken vergeten, op een botte manier nee-zeggen) gevolgd door een incidentele presentatie van welwillendheid. Kans is dan veel groter dat er eindelijk iets van waardering te horen valt. Het zal niemand verbazen dat de brave meisjes nog het vaakst worden belazerd in hun liefdesrelaties. Mannen krijgen zoveel moois voorgeschoteld dat zij er vals van worden. Ja, het is om moedeloos van te worden. Hekserige amazones houden de teugels zo strak dat hun hengsten beter luisteren. Lieve amazones hebben niet eens teugels, waardoor hun hengsten in geen velden of wegen te bekennen zijn. Fatsoenlijke zelfbeheersing is door dit soort verwende mannen niet op te brengen. Mettertijd zijn het ook altijd de brave meisjes die als toegewijde dochters hun plicht doen. Komen de ouders in een levensfase van meer kwaaltjes, dan is het gemakkelijk te voorspellen wie de mantelzorg op zich neemt.

Gelukkig zijn de brave meisjes van deze wereld ook nog eens bescheiden wat betreft hun eigen wensen. Zij zijn er zelf niet op uit om bewondering af te dwingen. Des te meer reden om deze speciale groep vrouwen eens in het zonnetje te zetten.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • I must say you have put up a great effort in making this article. Keep sharing such posts

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:17
  (5 jaren geleden)

 • That's great news and well deserved! :) Keep up the great work and I'm looking forward to the new and improved

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:17
  (5 jaren geleden)

 • Thank you for sharing.

  directional coupler
  26/08/2015 05:50
  (6 jaren geleden)

 • Heel herkenbaar

  Petri
  01/08/2015 21:33
  (6 jaren geleden)

 • Bestaan er nog brave meisjes?! Ik dacht dat brave meisjes alleen nog in musea voorkwamen. Relicten uit een ver verleden.

  Albert M.
  28/07/2015 15:28
  (6 jaren geleden)

 • @ Hans: :-)

  Mariska
  27/07/2015 18:15
  (6 jaren geleden)

 • erg scherp weer je reactie Mariska :) ik kijk uit naar de dag dat je je eigen column gaat schrijven ..........vanuit vrouwenperspectief uiteraard en provocerend alsjeblieft , want dat werkt inderdaad aanstekelijk :) en dan moet ons " soort " maar zien of we je kunnen volgen :)

  hans
  27/07/2015 15:02
  (6 jaren geleden)

 • Jeffrey K, de mannen zijn nog iets bijzonderderder, hoor. Zonder daverend applaus komen ze tot weinig. (Ja... kom maar door... Ik kan altijd nog zeggen dat dat provoceren aanstekelijk werkt voordat ik mijn hol-van-braafheid weer induik met een heel onschuldig gezicht).
  Hoe jongens en mannen al applaudiserend en bemoedigend te sturen zijn naar precies waar ons soort ze wil hebben (want dat dan weer wel), komt ongetwijfeld nog eens aan bod.

  Gniffel. Fijne dag ;-)

  Mariska
  27/07/2015 14:18
  (6 jaren geleden)

 • Wat een apart "soort" zijn vrouwen toch ;)

  Jeffrey K.
  27/07/2015 14:07
  (6 jaren geleden)

 • Da's heel mooi benaderd en geanalyseerd, Jeffrey.
  Maar nou waren we (de dames) ook wel eens aan de beurt om positief benaderd te worden, na columns over praatzieke vrouwen en kippen in hoenderhokken, haha. (Ik heb het door, hoor).

  't Is sowieso fijn om mensen eens complimenteus te benaderen en te benoemen wat je goed of fijn vindt.
  Dus Jeffrey, mijn complimenten.

  Mariska
  27/07/2015 12:53
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie