Columns en Archief

Breedsprakig

18 April 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Een verhaal vertellen op een onderhoudende manier is maar weinigen gegeven. Een verhaal vertellen op een kort en bondige manier is al helemaal een zeldzaam fenomeen. De meeste mensen associëren er lekker leutig op los; en verliezen zich in de meest onzinnige details. 

Deze lieden lijken weinig besef te hebben dat zij de aandacht van de luisteraar allang verloren hebben. Het is een klein probleem met behoorlijk grote gevolgen. Nu vinden mensen het al lastig om met geduld naar anderen te luisteren. Maar als die ander in zijn verhaal volledig de weg kwijtraakt en dan ook nog vergeet een punt te maken, dan wordt het geduld van de luisteraar wel heel erg op de proef gesteld. Vooral tussen man en vrouw kan het volledig de bocht uit vliegen. Hij vraagt simpelweg aan haar hoe het bezoekje aan de huisarts is afgelopen, en zij antwoordt: ‘kijk, ik had afgesproken om tien over twee dus ik was er ruim voor tweeën maar de wachtkamer was zo vol dat ik moest staan dus ik loop naar de assistente die druk bezig was en ik kon aan haar gezicht wel zien dat ze niet gestoord wilde worden, maar goed als ik dan moet wachten dan wil ik ook wel even kunnen zitten….dus…’ Als de man enigszins geërgerd onderbreekt met de vraag ‘ja, heb je nu die hormoonprik gekregen of niet’ dan zegt zij nog geïrriteerder: ‘als je alleen wil horen wat jij wil horen, laat dan maar zitten’. Omgekeerd is het evengoed problematisch. Zij vraagt simpelweg aan hem: ‘heb je nog geluncht met je baas om opslag te krijgen?’ En hij antwoordt: ‘nou, het zat vanochtend een beetje tegen want de secretaresse bleek griep te hebben, waardoor de telefoon niet bemand werd en daar kwam bij dat er brandalarm was en toen bleek dat het een vals brandalarm was maar goed iedereen moest wel naar buiten waardoor…’ Begrijpelijk dat zij hem onderbreekt met de vraag ‘krijg je nou opslag of niet’ waarop hij antwoordt: ‘het gaat jou toch alleen maar om geld, dus van mij hoor je voorlopig helemaal niets meer’.

De reden waarom vooral ‘liefdes’-partners elkaar zo slecht verdragen als het verhaal wordt gedaan, is om macht: hoe langer het verhaal, des te dominanter de ander wordt ervaren. Begrijpelijk is daardoor dat mannen meestal helemaal niets vertellen maar ook dat zij niet kunnen luisteren als de vrouw haar verhaal doet.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • The great people website of Kroger allows the employees and associates of the company to access the work related articles and information online

  https://greatpeople-me.co/
  01/08/2017 08:56
  (5 jaren geleden)

 • The great people website of Kroger allows the employees and associates of the company to access the work related articles and information online

  https://greatpeople-me.co
  01/08/2017 08:55
  (5 jaren geleden)

 • The topic here i found was really effective to the topic which i was researching for a long time

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:51
  (6 jaren geleden)

 • This tragedy with Pakistan continues to worsen seeing that relief provides and assistance fall far next to what becomes necessary. More assistance is desperately needed for the reason that potential for a lot of fatalities will start to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:39
  (6 jaren geleden)

 • Maar als die ander in zijn verhaal volledig de weg kwijtraakt en dan ook nog vergeet een punt te maken, dan wordt het geduld van de luisteraar wel heel erg op de proef gesteld. Vooral tussen man en vrouw kan het volledig de bocht uit vliegen.

  www.outlet-longchamp.co.uk
  24/07/2016 03:54
  (6 jaren geleden)

 • Apple has announced to come up with its newest iPad series which was to be expected to be iPad Air 3.

  ipad air 3 specifications
  12/07/2016 15:50
  (6 jaren geleden)

 • nice post.

  arnald
  04/07/2016 11:02
  (6 jaren geleden)

 • Really i appreciate the effort you made to share the knowledge. The topic here i found was really effective to the topic which i was researching for a long time.

  Assignment writing service
  30/06/2016 11:15
  (6 jaren geleden)

 • Our website is number 1 in Case Study help, Case Solution & Case Analysis Help. Feel free to contact us to get your case studies done.

  Writing a Legal Case Study
  26/05/2016 12:41
  (6 jaren geleden)

 • Number 1 website for Programming Assignments Help, & Online Computer Programming Assistance from Top Programmers.

  Programming Assignment Help
  26/05/2016 08:41
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie