Columns en Archief

Combi-angst

24 August 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Reizen of studeren? Het kan allebei. Studeren of werken? Het kan allebei. Werken of daten? Het kan allebei. Daten of sporten? Het kan allebei. Sterker nog: er zijn lieden die reizen, studeren, werken, daten en sporten. Afwisselend of allemaal tegelijkertijd. Maar zwanger worden? Dan is er ineens combinatie-paniek;

Alsof niets anders meer zou kunnen dan alleen het krijgen van een kind. Deze conclusie trek ik op basis van terugkerende verhalen van veel jonge meiden (25-35) die het zwanger-worden blijven uitstellen. Deze combi-angst wordt duidelijk in uitspraken als: ‘ik wil er nog op uit in de wereld; en dat is niet te combineren met een zwangerschap’ of ‘misschien als ik klaar ben met de studie en niet per se hoef te werken dat ik kan denken aan mijn kinderwens’. Er zijn verschillende (valse) overtuigingen die in deze uitspraken een rol spelen: 1) je moet eerst je individuele wensenlijst afwerken voordat je aan kinderen begint 2) je moet er eerst financieel goed voorstaan om een gezinsleven mogelijk te maken 3) het moeder-zijn vraagt zoveel tijd dat elke andere activiteit komt te vervallen. Let wel: Nederland kent, in vergelijking met de rest van de wereld, het hoogst aantal oudere moeders. Meer dan in andere landen zijn vruchtbare vrouwen notoire uitstellers; en dat vooral omdat voorrang gegeven wordt aan het carrière-pad. En dat is eeuwig zonde om een aantal belangrijke redenen: 1) met het klimmen der jaren is het steeds moeilijker om zwanger te worden 2) een cruciaal onderdeel van de vrouwelijke identiteit wordt roekeloos opzij geschoven 3) van uitstel komt afstel waardoor de moederschapsboot helemaal kan worden gemist. Op mijn spreekuur zijn veel jonge vrouwen die zich melden met burn-out-klachten, niet eens zozeer omdat zij zich uit de naad hebben gewerkt, maar vooral omdat zij in vertwijfeling zijn geraakt over wat echt belangrijk is in het leven. Ik verzin het niet: bij de eerste zwangerschap zijn alle burn-out-klachten als sneeuw voor de zon verdwenen. Hoe dan ook, nu mijn punt: allerlei bezigheden des levens zijn prima te combineren; en dan ook vooral met het hebben van kinderen. Kleintjes zullen niet protesteren als zij op reis gaan met de ouders; en eveneens niet als moeder moet werken, studeren, sporten of alle drie. Mensen hebben, boven alles, een geweldig aanpassingsvermogen; en kinderen zijn de kampioenen. Voor hen is normaal wat als normaal wordt aangeboden in hun jonge leven; en kunnen ook goed gedijen met een wisseling van de wacht: kinderopvang, grootouders en ieder ander die gevraagd wordt om in te springen.

Het krijgen van kinderen is een ingrijpende gebeurtenis. Vooral het verantwoordelijkheidsgevoel staat op 10. Maar dat wil niet zeggen dat studie, werk, of hobby’s een stille dood sterven. Nee, juist in gezamenlijkheid kunnen de verschillende activiteiten prima worden gecombineerd; en leert het kind al op jonge leeftijd dat moeder een vrouw van de wereld is.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie