Columns en Archief

Crisistrance

03 November 2008
Door: Jeffrey Wijnberg

Elke week komt er een nieuw soort crisis bij. Was er, tot voor kort, alleen nog maar sprake van een klimaatcrisis, inmiddels is dat aangevuld met de kredietcrisis, beurscrisis, energiecrisis, hypotheekcrisis, voedselcrisis, bankcrisis, kapitalismecrisis, vertrouwenscrisis, woningmarktcrisis en de dreigende crisis van een recessie.

En wie het woord ’crisis’ om welke reden dan ook in de mond neemt, zal zijn toehoorders flink de schrik om het hart doen slaan. Daarom is het, psychologisch gezien, een perfect moment om eigenzinnig te werk te gaan, met de ’crisis’ als excuus.
Wouter Bos, onze financiële leider in bange tijden, geeft al het goede voorbeeld door topinkomens af te romen, door bonussen in de ijskast te zetten, door banken voor een prikkie te kopen en door noodlijdende financiële instellingen met injecties van miljarden in te spuiten, alsof hij zelf een creditcard zonder limiet heeft. Op dezelfde manier kunt u uw persoonlijke wensen er doorheen jassen, omdat iedereen geestelijk verlamd is geraakt door de gonzende sfeer van crisis.
Zo kunt u, bijvoorbeeld, eindelijk tegen uw personeel zeggen dat er dit jaar geen dertiende maand inzit, dat de bijscholing in de vorm van workshops, seminars en coaching wordt opgeschort en dat het gebruikelijke kerstpakket niet meer kan. Ook kunt u tegen de kinderen zeggen dat er geen financiële ruimte is voor merkkleding, rijlessen en kostbare mobiele telefoonabonnementen; en kan het weekendstappen worden vervangen door huiselijke avondjes scrabbelen met chocomelk en tevredenheid.
Heeft u aan de huidige crises niet genoeg om uw zin door te drijven, dan kunt u een geheel eigen crisis veroorzaken om wél aan uw trekken te komen. Zo kunt u een doorsnee echtelijke ruzie flink opstoken tot een huwelijkscrisis en eindelijk die aantrekkelijke secretaresse aan de haak slaan. Immers, heeft u met uw vrouw afgesproken om even afstand te nemen, dan is het ook geen wonder dat u was vreemdgegaan.
Aardig aan een crisis is dat niemand kan zeggen welke kant het op gaat en dat is tijdens uw eigen veroorzaakte huwelijkscrisis alleen maar een voordeel. Zo kunt u eindelijk met uw motorfietsvrienden die felbegeerde tocht van oostkust tot westkust door Amerika maken, en zonder gedoe die seizoenkaart voor FC Groningen aanschaffen. Heeft u meer aan een studiecrisis, zorg dan dat u geestelijk de weg kwijtraakt zo vlak voor uw eindscriptie, en u kunt gaan tangodansen in Brazilië, op zoek naar uzelf in Nieuw-Zeeland of uw horizon verbreden op een surfplank in Hawaï.
Altijd bruikbaar is de emotionele identiteitscrisis, tegenwoordig ook wel aangeduid met burn-out. Deze crisis kunt u aangrijpen om extra assistentie te eisen op uw werk, om ontslagen te worden van huiselijke plichten en om afzondering te zoeken in de plaatselijke sauna. In deze tijd geldt: grijp uw kans, iedereen is in crisistrance.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 03 nov 2008, 06:30


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • SendSMS, make voice and video calls on the go using Oovoo like FaceTime for android to iPhone which is used by iPhone users.

    facetime
    04/01/2018 08:04
    (4 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie