Columns en Archief

De drie R's

14 March 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Rust, reinheid en regelmaat: het klinkt ouderwets, en dat is het ook. Florence Nightingale (1820-1910), grondlegger van de moderne verpleegkunde schreef als eerste over de 3 R’s als basis voor een algehele goede gezondheid. Vraag is: heeft ondertussen de moderne medische wetenschap de ideeën van Florence Nightingale overbodig gemaakt?

Integendeel. Juist omdat iedereen gewend is om van de dokter voor ieder kwaaltje een bijbehorend pilletje te krijgen, is een herwaardering van de drie R’s meer dan gewenst. En dat geldt niet alleen voor kinderen. Ook volwassenen hebben baat bij de wijsheid van ‘de vrouw met de lamp’. Mensen die bijvoorbeeld kampen met klachten van overspannenheid of chronische vermoeidheid hanteren een levensstijl die bol staat van onrust, slordigheid en onregelmatigheid. Maaltijden worden zelden op vaste momenten genuttigd en met tijden van opstaan en van naar-bed-gaan wordt maar een beetje aangerotzooid. Daar komt nog bij dat het huishouden een bende is, de boekhouding maandenlang achterloopt en het verschil tussen werk en privé volledig is verdwenen. Bovendien treedt er een soort verslaving op aan constante overprikkeling: radio en tv staan altijd aan en als er geen telefoon- of sms-verkeer binnenkomt, dan wordt de computer gebruikt voor het surfen op internet en het beantwoorden van emails. Er is zeker geen tijd om rustig een boek te lezen, een middagdutje te doen of aan de waterkant te zitten met een hengeltje en een thermoskan hete soep. Nee, op een jachtige manier wordt de ene na de andere afspraak afgewerkt en tegelijkertijd voelt het alsof er nooit iets echt af is. Tijd voor de kinderen en familie moeten doelbewust ingepland worden en om het schuldgevoel weg te nemen worden deze momenten tegenwoordig aangeduid met ‘qualitytime’. Tegelijkertijd is het tempo van handelen zo opgeschroefd dat het normale verschijnsel van wachten (in de rij, op de volgende trein of voor bediening in het restaurant) als irritant wordt ervaren. En als er ook nog iemand, geheel onverwachts om aandacht vraagt, dan is het gevoel van overbelasting en ontregeling compleet. Echt luisteren is er dan niet meer bij, waardoor het aandacht-geven-aan-elkaar weer doorgeschoven wordt naar de volgende vakantie. Geen wonder dat juist op het moment dat de vakantie begint de meeste mensen, door een elementair gebrek aan lichamelijke en geestelijke weerstand, flink ziek worden. Ondertussen wordt sport bedreven alsof het leven er van afhangt. Geen plezier, geen ontspannen samenzijn, maar met schema’s en hartslagmeters werken aan een perfecte conditie om ooit ergens een hele marathon te kunnen lopen. Gewoon rustig wandelen wordt gezien als een bejaarde bezigheid.

Florence Nightingale zou zeggen: ‘begin elke morgen om 06.00 en eindig iedere dag om 22.00 uur’. Uw lichaam zal u dankbaar zijn. En als vanzelf verschijnt er een brede grijns op uw gezicht.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Goed werk

  Yari Pop
  23/08/2011 23:00
  (11 jaren geleden)

 • Fantastische artikel met goed bruikbaar maar vooral belangrijk Duidelijke Info !

  Gippy Grewal
  14/08/2011 01:31
  (11 jaren geleden)

 • Fantastische artikel met goed bruikbaar maar vooral belangrijk Duidelijke Info !

  Gippy Grewal
  14/08/2011 01:29
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie