Columns en Archief

Dilemma

19 December 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

Laatst vroeg ik mijn beste vriend en collega naar de essentie van een dilemma en hij antwoordde: ‘dat je, hoe dan ook, altijd genaaid bent’. Hij voegde er nog de Engelse versie aan toe: ‘a dilemma is when you are caught between a rock and a hard place’.

Het verhaal gaat namelijk dat een Amerikaanse avonturier tijdens een eenzame bergtocht in de Grand Canyon klem was komen te zitten onder een grote rotsblok. Niemand wist waar hij was. Om zijn leven te redden moest hij ten slotte zijn rechterhand amputeren. En zo zijn er ook de wereld aan dilemma’s die ook worden meegenomen op mijn spreekuur. Op dit moment in tijd heeft Henk het volgende dilemma: na een nare scheiding en een moeizame omgangsregeling voor de kinderen heeft hij eerst van zijn tijd als vrijgezel genoten. Plotsklaps werd hij weer verliefd en in al zijn enthousiasme zegt hij zijn jongere vriendin ook mee te werken aan haar kinderwens. Na een tijd begint hij toch te twijfelen: niet zozeer aan de relatie maar meer aan het vooruitzicht om weer jonge kinderen groot te moeten brengen. Henk is wel eerlijk over zijn twijfels, maar zijn vriendin zegt: ‘als je geen tweede leg wil, dan wil ik toch met een ander mijn kinderwens gestalte geven’. Met andere woorden: als Henk niet meedoet aan haar kinderwens, dan is hij zijn vriendin kwijt en als hij wel meedoet dan kan hij opnieuw beginnen met alle complicaties vandien met zijn ex-vrouw en hun kinderen. Als psycholoog is het de bedoeling dat ik neutraal blijf en Henk zijn eigen keuze laat maken. En dat is ook weer een dilemma voor mij, vooral omdat ik vind dat je, als man, de vrouw een kind niet kan ontzeggen. Nou ja, dat kan Henk wel, maar dan is hij zijn geliefde kwijt. De vraag is ook of je, met een dergelijk dilemma, op basis van argumenten jezelf naar een oplossing kunt denken. Wat Henk gedaan heeft is een rijtje van plusjes en minnetjes opgesteld voor het wel of niet aangaan van een tweede leg. Maar ook dat biedt geen uitkomst, simpelweg omdat het gaat om een innerlijk conflict met ingewikkelde en tegenstrijdige emoties. Vooralsnog blijft Henk de beslissende keuze alleen maar uitstellen in de hoop dat hij op een ochtend wakker wordt en onverwachts een openbaring krijgt. Ondertussen blijft zijn vriendin, Diana, hem op lekkere maaltijden trakteren en doet hem de toezegging dat hij als vader van haar kinderen net zoveel vrijheid mag genieten als hem dat uitkomt. Diana zegt: ‘voor wat, hoort wat’.

Overigens is het wel vaak zo dat mensen, in een dilemma gevangen, diep in hun hart wel weten aan welke zij staan; en alleen worden gehinderd door angst voor gezichtsverlies of algehele sociale afkeuring. Als de keuze is tussen leven en dood dan wijst het leven wel de weg.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie