Columns en Archief

Donderslag

09 January 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Het komt als een donderslag bij heldere hemel. De liefde is over, zo luidt de kille mededeling. Gedumpt zonder toelichting: één van de meest pijnlijke afwijzingen. Probleem is vooral dat het voor langere tijd moeilijk is om nog toekomstperspectief te zien. En de prangende vraag is ook: hoe moet het eindoordeel luiden over deze verbroken relatie?

Deze vraag komt bij mij op nu ik een leuke meid probeer te helpen met intens liefdesverdriet. Elisa is verlaten door haar grote liefde, de man die ook altijd beweerde dat hij haar voor altijd in zijn hart gesloten had. Niets bleek minder waar toen hij van één dag op de ander besloot dat het genoeg was geweest. De emotionele worsteling die Elisa doormaakt, wordt vooral gekenmerkt door een lawine van tegenstrijdige gevoelens. Zij was vaak kwaad omdat hij zo laks was; of was hij zo laks omdat zij zo vaak kwaad was? Hij wist alles beter en dat irriteerde haar, maar zij was ook gek op hem omdat hij zo zelfverzekerd in het leven stond. Had zij, door liefde verblind, iets gemist wat zij wel had moeten zien of was hij juist afgehaakt omdat zij eigenlijk veel te opmerkzaam was? Het punt waar het mij hier om gaat, is dit: mensen, zoals Elisa, worden op brute wijze gedwongen om een eindoordeel over de relatie te vellen omdat zij anders geen antwoord hebben op de vraag waarom zij zo plotsklaps verlaten worden. Dit staat in schril contrast met wat mensen ervaren wanneer de relatie nog gewoon gaande is. Dan zijn er ook genoeg tegenstrijdige gevoelens, maar dat wordt als normaal en logisch ervaren. Zo kan de partner wel irritant gedrag vertonen, maar met een beetje vergevingsgezindheid, is dat ook weer gladgestreken. Er kan wel wat vaker ruzie zijn, maar als het elke weer goedgemaakt wordt, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Liefdesrelaties zijn per definitie tegenstrijdig van aard omdat de emotionele grens tussen sterke genegenheid en intense haat volledig vervaagt. De nabijheid van de ander kan geweldig voelen, terwijl dat kort daarna evengoed kan irriteren.

Het overwinnen van liefdesverdriet duurt daarom zo lang omdat er nooit een sluitend eindoordeel is. Een donderslag bij heldere hemel blijft een onverklaarbaar natuurverschijnsel.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Mooi stukje!


    09/01/2017 20:00
    (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie