Columns en Archief

Doorgedraaid

09 August 2021
Door: Jeffrey Wijnberg

Rare mensen, emotionele gebeurtenissen, natuurrampen, moordpartijen en onheilspellende dreigingen: er is altijd wel de nodige gekte om ons heen. Toch lijkt die gekte in deze tijden behoorlijk toegenomen. En dat heeft zo de nodige uitwerking op ons allemaal. De uitdaging is om standvastig te blijven in een doorgedraaide wereld.

Een aardig houvast leek er te komen met de komst van het Corona-vaccin, een middel dat bescherming biedt tegen een dodelijke ziekte. Zoals nu blijkt zijn er toch veel mensen die het middel als erger dan het kwaal zien; en twijfel zaaien door de gevaccineerden voor gek te verklaren omdat zij blijkbaar geloven in de illusie dat het leven maakbaar zou zijn. Gevolg: veel mensen op mijn spreekuur die geen omgang meer willen met (ooit goede) vrienden omdat zij weigeren zich te laten inenten. Ik bedoel, dat zorgt voor onrust en een gevoel van onveiligheid omdat dierbaren elkaar ineens niet meer serieus kunnen nemen. Meer dan ooit is er ook een verhoogd bewustzijn als het gaat om levensstijl. Dit besef had ik zelf toen ik mijn vrouw voorstelde ons verjaarde televisie in te ruilen voor de meest geavanceerde SmartTV. Zij zei: ‘tja, zo doen wij ook weer mee aan de milieuvervuiling; en dat terwijl er feitelijk niets mis is met onze oude televisie’. De beoogde aankoop is wel doorgegaan, maar ik voelde mij een luxe milieucrimineel. Ik dacht: ‘ooit was het gewoon leuk om iets nieuws aan te schaffen, nu ben je bezig om de aarde onleefbaar te maken voor het nageslacht’. Opvallend is het ook hoeveel meer mensen lijden aan vermoeidheid, slecht-slapen, depressiviteit en een gevoel van overbelasting. Het dagelijkse bombardement aan informatie, slecht nieuws en must-see-berichten op internet plus de doorgaande sociale interacties via de smartphone zorgen voor een ongezonde overprikkeling van het brein; en dat terwijl de meeste mensen gewoon de overtuiging hebben dat zij normaal meedoen aan de samenleving. Daar komt nog bij dat het melden van eigen successen op social media weer anderen het gevoel geven het niet goed genoeg te doen. Tegelijkertijd zoeken velen de rust in hun eigen bubbel met oordoppen; en dat leidt weer tot gevaarlijke verkeerssituaties. De gekte om ons heen raakt iedereen; en mag het geen wonder heten dat er collectief wordt gerouwd als Peter R. de Vries wordt vermoord. Misschien is er nog enige houvast te vinden in de kleine dingen: een wandeling in het park, een goed gesprek met een voorbijganger, het bakken van een lekkere appeltaart of gewoon doorwerken met waar je mee bezig was. Daar heb je tenminste nog controle over. De wereld draait vanzelf wel door.

Zoals altijd is er natuurlijk, te midden van alle gekte ook veel positiefs te ontdekken. En daar hou ik mij aan vast. Immers, de mens mag dan wel kwetsbaar zijn, zijn veerkracht is nog altijd groter; en is een simpele glimlach ook besmettelijk.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie