Columns en Archief

Een kind nemen

10 March 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Een kind krijgen. Ja, zo was het vroeger. Een kind was je gegeven. En daar was je dan dankbaar voor. Of niet. Voor het kind natuurlijk belangrijk om te merken dat hij gewenst was. Maar dat bleek dan pas achteraf, na de geboorte. Had het kind pech, dan was hij ongewenst. Maar gelukkig bestaat dat nu niet meer.

Ik bedoel, ongewenste kinderen. Want, tegenwoordig neem je een kind. En dan is er heel goed en zorgvuldig over nagedacht. Dat scheelt. Jammer is dan wel weer dat het nemen van een kind niet altijd zo uitpakt als vooraf gedacht. Zijn zaad is te langzaam, haar eierstokken zijn verstopt of er is sprake van idiopathische onvruchtbaarheid, oftewel: het uitblijven van een zwangerschap zonder dat het verklaard kan worden. Heel sneu natuurlijk: is de kinderwens groter dan ooit, blijkt het lichaam aan die wens geen gehoor te willen geven. En daar wordt de wens alleen maar sterker door en de frustratie van de onvervuldheid evenzeer. Misschien dat dan de planning, de timing en de uitvoering te wensen overlaat. Ik bedoel, wie een kind wil nemen moet toch in staat worden geacht om zijn wens werkelijkheid te laten worden. Zo zal een fanatieke kinderwenser gedachten koesteren als ‘waar een wil is, is een weg’, of ‘geluk moet je afdwingen’ en ‘nooit geschoten is altijd mis’. Nu de wereldreisjes achter de rug zijn, het inkomen stabiel, het gevoel in de relatie harmonischer dan ooit, de carrièreplanning op schema, opa’s en oma’s startklaar om op te passen, het huis groot genoeg, hypotheek beheersbaar en de bereidheid om allebei voor het ouderschap te gaan, ja dan is het logisch om nu een kind te nemen. Daarom is het misschien wel zo verstandig om nog gezonder te gaan eten, de lichaamstemperatuur van haar in een grafiek bij te houden zodat het zuivere moment van ovulatie kan worden vastgesteld, zijn strakke onderbroeken te vervangen door loshangende boxershorts en vooral: uitgelaten plezier te hebben tijdens het vrijen. Ja dan, en alleen dan zal de kinderwens worden omgezet in daden die, als totaalpakket, zwangerschapsbevorderend zijn. O ja, niet vergeten om cafeïnehoudende producten te vermijden en 10 minuten te blijven liggen na de daad. Mooi aan deze tijd is ook dat er legio hulpverleners zijn die begrijpen wat het betekent als een kinderwens nog niet is vervuld. Zwangerschapscoaches, vruchtbaarheidsdeskundigen en psychologische vrij-experts staan klaar om stellen de weg te wijzen, nu zij mentaal, emotioneel en relationeel klaar zijn om een kind te nemen.

Een kind krijgen. Ja, zo was het vroeger. Een kind was je gegeven. En daar was je dan dankbaar voor. Of niet. Gelukkig is het tegenwoordig beter geregeld. Nu neem je er gewoon eentje. Maakbaarheid in optima forma.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Het voordeel van oude ouders is een jonge mantelzorger.

  Sandra
  25/01/2015 04:40
  (6 jaren geleden)

 • There are so many ideas on this site but this is one of the best innovative idea ever. Thanks for sharing it here.

  Brazilianhairbundles
  30/12/2014 08:15
  (6 jaren geleden)

 • Gewoon niet aan beginnen, want I = P x A x T. Doe je ook nog iets goeds voor de mensheid.

  André Doorlag
  11/03/2014 18:07
  (7 jaren geleden)

 • Pracht column!
  Enne, het schaft ook weer werkgelegenheid voor al die in het leven geroepen hulpverleners zoals de zwangerschapscoaches, vrij-experts...etc.
  Dit is dan, ten tijde van de nog steeds voortdurende crisis en werkeloosheid, ook wel weer gunstig haha...

  Groet, Jeanine


  Jeanine
  10/03/2014 09:21
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie