Columns en Archief

Elkaar iets gunnen

26 September 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Vraag een willekeurig persoon of hij gul, ruimhartig of toegeeflijk is en hij zal dat van harte beamen. Omgekeerd zien mensen zichzelf niet zo gauw als krenterig, hebberig of stijfkoppig. Nee, het zelfbeeld is doorgaans dik in orde en daarom dunnetjes als het om zelfkritiek gaat.

Want de realiteit van alledag laat zien dat mensen elkaar niet eens het licht in de ogen gunnen –op een manier die zelfs een struisvogel plaatsvervangende schaamte bezorgt. Ook olifanten gaan van de schrik dwars door de porseleinkast lopen, terwijl krokodillen spontaan tranen produceren die echt zijn. Nu moet ik wel toegeven dat ik zelf behoorlijk bezitterig ben. Zo zijn er in de loop der jaren nogal wat mannen geweest die een oogje op mijn vrouw hadden. Kijk, daar steek ik meteen een stokje voor. Een kort vriendschappelijk gesprekje laat ik nog wel toe, maar meer dan dat gun ik de ander niet, zelfs niet op leenbasis. Ook de grenzen rondom mijn huis bewaak ik als een terriër. Goed, mensen die toestemming vragen voor een bezoekje, zijn welkom. Maar als de buurman landjepik wil doen door over mijn heg heen te plassen, dan schakel meteen de politie in. Gelukkig blijft er dan genoeg over om andere mensen wel te gunnen. Neem bijvoorbeeld het publieke domein. Dat is ruimte –de naam zegt het al- die van iedereen is, en dus van niemand. Daarom gaat er niets van iemand af als de één de ander voor laat gaan. Het is eigenlijk heel grappig als u de moeite neemt om er over na te denken: u draait uw autoraampje naar beneden om de ander een opengevallen parkeerplaats te gunnen en u toont zich een bijzonder vrijgevig mens met vierkante meters die helemaal niet van u zijn; en die ander is maar wat verblijd met een cadeautje waar u geen cent voor neergeteld heeft. Een kinderhand is gauw gevuld. Ook is het geheel en al gratis om de ander zijn gelijk te gunnen. Zelfs als iemand beweert dat fietsers-zonder-licht zelfmoordterroristen zijn of dat u een maatschappelijke mislukkeling bent, dan nog kunt u zeggen: ‘goh, daar zou u best wel eens gelijk in kunnen hebben’. Denk nog maar eens even goed na: niemand pakt u uw eigen mening af, want die zit nog lekker comfortabel in uw eigen hoofd, terwijl u de ander een enorm plezier doet door hem in zijn waarde te laten. U raakt helemaal niets kwijt en toch geeft u de ander iets wat hij zo graag hebben wil.

Persoonlijk doet u mij een groot plezier door anderen hun succes te gunnen. Weer een gratis gebaar die alleen maar harten wint. Zo krijgt u genegenheid terug zonder zelf ook maar iets gepresteerd te hebben.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • check on this

  henna tattoo is always on trends
  06/11/2017 07:16
  (6 jaren geleden)

 • is het niet: 'een gebaar dat.....'

  anna
  23/10/2011 00:16
  (12 jaren geleden)

 • Goh Jeffrey, volgens mij heb je gelijk ;-)

  Jan Kok
  26/09/2011 17:13
  (12 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie