Columns en Archief

Gastgedrag

24 July 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Het heeft natuurlijk wel wat: mensen die speciaal voor jou op bezoek komen. Even iets lekkers maken, misschien wel een verse appeltaart bakken en dan de boel flink oppoetsen om fris en fruitig voor de dag te komen. Gastvrijheid is een mooie uitdaging. Daar ligt het probleem ook niet. Het probleem is eerder of de gasten zich wel weten te gedragen.

Nu zijn er natuurlijk geen officiele spelregels; geen voorschriften waaraan een goede gast zou moeten voldoen. Toch lijkt het geen overbodige luxe om een aantal basisregels te stellen; en dat vooral omdat nogal wat lieden geen flauw benul schijnen te hebben wat het betekent om sociaal aangenaam voor de dag te komen. Om te beginnen is het behoorlijk suf om met lege handen te komen. Een klein boeketje of een fles wijn is nog het minste wat de binnenkomst mag vergezellen. En ook al bent u, als gast, al eerder op bezoek geweest dan nog mag u wel enige interesse tonen in het huis, de inrichting en de moeite die gedaan is om u te verwelkomen. Over interesse gesproken: ga nou niet alleen maar eigen verhalen ophangen en uitwijden over onbenulligheden, maar stel zelf eens wat vragen zodat het niet lijkt alsof u alleen maar gekomen bent om gratis te eten. En heeft u een vraag gesteld, vraag dan ook eens door in plaats van het antwoord te gebruiken om weer een eigen verhaal af te steken. Waar ik het over heb heet: oprechte belangstelling; iets waar menigeen het bestaan van schijnt te vergeten. Alleen als u erkend autistisch bent, is het u vergeven om een gebrek aan inlevingsvermogen in anderen aan de dag te leggen. Een goede gast is ook enthousiast en complimenteus; en spreekt zijn waardering uit voor alles wat hem voor de neus wordt gezet. U hoeft niet te wachten op het afscheid om een compliment uit te delen. Dat heeft namelijk de schijn van verplichte beleefdheid, hoewel verplichte beleefdheid nog altijd beter is dan geen beleefdheid. Over afscheid gesproken: wacht nou niet om op te stappen tot het moment dat de gastheer luidruchtig de tafel gaat afruimen. Mocht u dat wel doen, dan bent u al te laat; en dan bent u schuldig aan wat de Engelstaligen noemen: ‘overstaying your welcome’. Plakgedrag is hogelijk irritant; en echt niet goed te praten met het spreekwoord: gezelligheid kent geen tijd. Gezellig is het allang niet meer als uw aanwezigheid de grens van betamelijkheid heeft overschreden.

Stuur een bedankkaartje of bel de volgende dag om te laten weten hoezeer u genoten hebt. En vergeet vooral niet om er iets van eigen gastvrijheid tegenover te stellen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Today’s GPS watches have all the sport-specific features to track every stride on the roads, but they’re also jammed with other sensors and technology—pairing with your smartphone—to keep you connected the rest of the day, too. Here are some of the top-of-the-line watches runners will want to check out.

  Best GPS Watches
  25/01/2018 13:26
  (5 jaren geleden)

 • Als ik dit lees dan weet ik niet zou ik nu beter lachen of weinen.
  Ik heb het sterke vermoeden dat de schrijver wenig vrienden heeft,misschien nog min dan Arthur Schopenhauer.
  Margit
  Tweede voornaam
  Autist

  Margit
  09/10/2017 21:08
  (5 jaren geleden)

 • Goed artikel weer hahA

  Piet
  31/07/2017 21:43
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie