Columns en Archief

Gek op 't werk

09 July 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Een schilder schildert. En een kok kookt. Wie zijn werk doet zoals hij dat professioneel moet doen, valt niets te verwijten. Zo kan ook de gehandicapte mens heel goed zijn werk doen omdat alleen het resultaat telt en niet zijn handicap. Desondanks stemt het wel tot nadenken wanneer iemand met een psychische stoornis op de werkvloer verschijnt.

Is het resultaat van het werk dan nog wel los te zien van die afwijking? De vraag rijst ook of zo iemand als geschikt aan te merken is voor zijn beroep. Neem bijvoorbeeld de vrouw die lijdt aan nymfomanie (extreme behoefte aan seksuele bevrediging) en aan het werk is als koffiejuffrouw op een belastingkantoor. Zij kan het mannelijk personeel zo van slag brengen dat de staat voor miljoenen aan belastinggeld misloopt; en tegelijkertijd zal zij het ziekteverzuim omhoog jagen omdat telkens een aantal huwelijken in crisis verkeren. En wat te denken van de man met een narcistische persoonlijkheidsstoornis die in zijn depressieve episodes last heeft van achtervolgingswanen. Stel dat diezelfde man een hoge politieke functie bekleedt. Dan kan het zo maar zijn dat hij willekeurige brave burgers en collega’s als vijanden bestempelt, dat hij wegloopt uit belangrijke onderhandelingen als hij zijn zin niet krijgt en dat hij zijn politieke plannen alleen maar baseert op onwaarschijnlijke doemscenario’s. Tja, dan kan zelfs een heel land onbestuurbaar raken enkel en alleen omdat die ene persoon geestelijk in de war is. De effecten van een psychische stoornis kan ook onbedoeld positief uitwerken. Kijk alleen maar naar de dwangneuroot die aan het werk is als technicus bij een vliegmaatschappij. Het feit dat hij extreme angst heeft om iets over het hoofd te zien en toegeeft aan de drang om het voorgeschreven protocol van controle minstens drie keer te herhalen, is een geluk bij een ongeluk. Dankzij de dwangneurose van deze man kan iedereen gerust zijn dat elk vliegtuig tot in de perfectie is nagekeken. De vluchtvertragingen nemen we dan maar op de koop toe. En wat te denken van de vrouw die meteen in paniek raakt als er een conflict dreigt. Als secretaresse op een advocatenkantoor is zij zo voorkomend, toeschietelijk en vriendelijk dat alle medewerkers en klanten op hun wenken worden bediend. Voor iedereen een vriendelijk woord en de sfeer is altijd harmonieus.

Steeds vaker worden mensen gekeurd op hun geestelijke gezondheid zoals bij artsen/specialisten in opleiding. Desondanks weten de raarste vogels zich toch met succes door de selectie heen te worstelen. En dat is maar goed ook. Want aan iedereen zit wel een steekje los. Bovendien, wie door de arbeidsmarkt wegens verregaande gekte wordt geweerd, kan altijd nog een winkeltje voor zichzelf beginnen. In dat geval is het de klandizie die de arbeidsgeschiktheid bepaalt.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Heb ik dit geschreven ? Er is niets veranderd !

  Mia
  09/08/2012 00:37
  (10 jaren geleden)

 • Wat dacht je van Pastors ?

  Je staat in een koor een solo te zingen.
  Komt de pastor en vraagt; 'wie heeft toch zo mooi de solo gezongen'ik zei bewust maar niets.Maar helaas werd er naar mij gewezen .Toen moest ik wel dank je wel zeggen !
  Ik voelde dat er iets niet klopte met deze pastor en zijn gedachte kon raden.
  Ik dacht niet weer he ?

  Ik ben geen perfectionist.zingen vindt ik prachtig.
  Zelf je verhaal vertellen in het lied .
  Ook bij hem merkte ik ,dit is niet goed.
  Sindsdien was hij bezig met mij in de duistere wereld

  Hier wordt niet over gesproken,wel over incest !
  Net zo als iemand met een gebroken dat zichbaar is voor de mens.Een geestelijk gebroken mens stelt zich aan of fantaseerd ! En welke oordelen wel niet meer.

  Zij spelen in de mens..hier moet iets aan gedaan worden.Mensen voor de gek houden.Maar niemand doet iets.Alleen maar woorden en nog eens woorden ! Ik kom er niet verder mee en ik heb geen stoornis maar wel gestoorden die in mijn psyche aan wezig zijn.....Ik vraag om hulp !

  Mia
  13/07/2012 14:16
  (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie