Columns en Archief

Half hypochonder

26 May 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Hypochonder. Dat schrijft de huisarts in uw dossier wanneer u hem herhaaldelijk en paniekerig alarmeert met klachten zonder dat hij ooit iets afwijkends kan vinden. Nu is de angst voor ziekte redelijk normaal te noemen, zeker wanneer het leidt tot extra waakzaamheid en een gezonde levensstijl.

Maar wie dwangmatig elk zenuwtrekje als een zekere doodsaankondiging ervaart, is rijp voor de psycholoog. En in de loop der jaren heb ik heel wat ziektepiekeraars mogen behandelen. In mijn jongere jaren had ik het niet zo door, maar mettertijd ging het mij steeds meer opvallen hoe halfslachtig de doorsnee hypochonder te werk gaat. Hij is er als de kippen bij als zijn hart een keertje overslaat of een verdacht vlekje op zijn huid te bespeuren valt. Ik bedoel, altijd paniek in de tent als er maar iets wijst op een mogelijk hartfalen of kanker-variant. Maar voor de rest, heeft de hypochonder geen oog voor andere ziektes die de potentie hebben om de mens aan zijn einde te helpen. Zo hoor ik nooit een hypochonder bang zijn voor de geslachtsziekte syfilis, hersenvliesontsteking of een ruggenmerginfarct, stuk voor stuk ernstige aandoeningen waarbij de kans op overlijden acuut is. Ook zal een hypochonder zelden letten op de vroege signalen van een ernstige depressie; en dat terwijl de kans op zelfdoding door deze kwaal levensgroot is. Eveneens hoor ik nooit een hypochonder paniekerig doen over al het gif dat in het eten verwerkt is; en staat diezelfde ziektepiekeraar doodleuk bij het stoplicht te wachten naast een knetterende brommer waarvan de uitlaatgassen en fijnstofdeeltjes voldoende zijn om later te sterven aan longemfyseem. Nee, van pure zenuwen kan de hypochonder zelfs een sigaret opsteken, met als excuus dat hij anders gek wordt van zichzelf. Als ik dan, uit pure zorgvuldigheid, met de hypochonder grondig doorneem hoe gevaarlijk onweer is, hoe riskant het is om op wintersportvakantie te gaan en hoe levensbedreigend het is om zonder licht op de fiets door de stad te rijden, dan vind ik eigenlijk geen gehoor. Dan heeft de hypochonder zijn argumenten klaar, met als belangrijkste: ‘als ik aan alles moet denken waar gevaar in schuilt, dan kan ik net zo goed mezelf meteen ophangen’. Nou goed, daar zit wat in. Maar feit is wel dat een beetje hypochonder niet meer is dan een beetje hypochonder. Zeg maar, half hypochonder. Een paniekzaaier met een zeer selectieve blik.

Nu klinkt het wellicht of ik de ziektepiekeraar niet serieus neem. Maar niets is minder waar. Ik neem hem nog serieuzer dan hij zichzelf neemt. Want, wie zich echt zorgen maakt om een dreigend levenseinde, dient op alles te letten; en geen half werk te leveren. Een betrouwbare chauffeur zal ook niet af en toe, een beetje uitkijken.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • The question of why people museums

  need, the head of the Theodor-Heuss

  shoes
  05/11/2017 01:27
  (6 jaren geleden)

 • We all apperceive about the UV application furnishings on our derma but we frequently avoid them will do to our eyes.

  ray ban outlet
  05/07/2016 11:34
  (7 jaren geleden)

 • The next important agency is the cost. Consistently accessory for accurate food such as

  www.hopebags.net
  17/09/2015 05:44
  (8 jaren geleden)

 • I wanted to thank you for this special read. I definitely savored every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post.

  Brazilianhairbundles
  30/12/2014 08:16
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie