Columns en Archief

Hand-in-hand

30 November 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Hand-in-hand is gewoon een ander woord voor verliefd. Tenminste, zo zien stelletjes er wel uit als zij met de vingers verstrengeld samen oplopen. Evengoed is de lengte van het huwelijk doorgaans gelijk aan het aantal meters dat de man voor zijn vrouw uit loopt. En dat is jammer.

Want niets is zo versterkend voor een relatie als hand-in-hand. Nu is het wel zo dat hand-in-hand niet zo gemakkelijk uitvoerbaar is als het lijkt. Het samen oplopen dient gesynchroniseerd te worden zodat de man niet de vrouw voort hoeft te trekken, of omgekeerd. In de praktijk betekent dit dat één van beide zich zal moeten aanpassen aan het loopritme van de ander. En daar zit dan gelijk het probleem: de één denkt wellicht ‘ik moet mij al zo aanpassen, niet ook nog als ik gewoon een eindje buiten loop’. En de ander moffelt zijn handen in de zakken van de jas met de gedachte ‘als jij mij niet de hand wil reiken, dan ga ik er zeker ook geen moeite voor doen’. Blijkbaar is het in de verliefdheidsfase van een relatie geen punt om elkaar tegemoet te komen. Sterker nog: het verlangen om elkaar te verblijden is zo groot dat de handen als vanzelf elkaar opzoeken; terwijl tijdens het wandelen de looppas en het handgezwaai automatisch gelijkschakelen. Nu zou de verliefdheidsfase geen fase heten als het niet van voorbijgaande aard was. En in die zin is het ook logisch dat stellen, na verloop van tijd, elkaar niet meer bij de hand nemen. Maar feit blijft ook dat het loslopen van elkaar alleen maar de emotionele afstand in de verhouding versterkt. En dan nog te bedenken dat deze groeiende afstandelijkheid altijd onbewust gebeurt. Man en vrouw hebben helemaal niet door dat zij de gezamenlijkheid en intimiteit ondermijnen door elkaar los te laten. Het voelt misschien wel vrij en onafhankelijk, maar de kans op een definitieve scheiding wordt er alleen maar groter op. Want het zijn juist deze kleine gebaren en tegemoetkomingen die het verschil maken.

Menigeen beleeft het als een fantastisch gevoel wanneer zijn vinger omkruld wordt door het knuistje van een peutertje. Hand-in-hand roept hetzelfde gevoel van liefde en geborgenheid op. Daar moet je niet kinderachtig over doen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • The title of this article is "Hand in Hand" which means power of people. If we face any problem or issue gether or hand in hand then the solution of that problem or issue is very easy to get. But if we don't like to coporate each other then it's tough to do it. That point you described in this article.

  15 off apple computers
  03/11/2016 10:59
  (5 jaren geleden)

 • I must say you have put up a great effort in making this article. Keep sharing such posts

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:04
  (5 jaren geleden)

 • An interesting and thought provoking article. Hand in hand indeed. We human beings have a lot to learn and understand

  Receivable Management Services
  21/07/2016 12:38
  (5 jaren geleden)

 • allpurse.ru

  allpurse.ru
  01/06/2016 12:10
  (5 jaren geleden)

 • enough bag violent reactions which stemmed from this bag

  bagsss
  01/06/2016 12:09
  (5 jaren geleden)

 • Prada (Prada) Milan Appearance Week almost abridged individual chanel replica uk design, envelope-shaped capital aboveboard accept bag, blubbery catch alternation accept band is the key element. Inspiration from German art blur in artist Miuccia

  chanel replica
  27/05/2016 09:48
  (5 jaren geleden)

 • joeychen
  26/12/2015 09:06
  (5 jaren geleden)

 • Chinastars has been engaged in the R&D and production of reflective materials and clothing for over decade years and is now the largest manufacturer of reflective material and high visibility clothing in China. Reflective material we have reflective fabric, fire resistant reflective tape, heat transfer film, reflective ribbon and yarn etc. We also manufacture safety vest, hi vis jackets, sportswear and uniforms where our reflective material are widely applied. See more on http://www.chinareflective.com

  Safety vest
  11/12/2015 14:19
  (5 jaren geleden)

 • Heeeeeerlijk !!! Die aandacht!

  Anne-Marie
  30/11/2015 15:49
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie