Columns en Archief

Het verschil maken

24 July 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Met alle recente geweldsincidenten en terroristische aanslagen, zal menigeen een gevoel van machteloosheid bekruipen. Wat is daar als individueel mens aan te doen? En wie kan nog geloven in een betere, vreedzame wereld? Welnu, ook in eigen kring worden dagelijks kleine oorlogen gevoerd.

Machteloos toezien is daarom volstrekte onzin. Iedereen kan een verschil maken, te beginnen bij uzelf en de mensen om u heen. Zo zijn al die verschillende eenlingen die elders in de wereld dood en verderf zaaien ook onderdeel van een gemeenschap; of juist niet omdat zij door diezelfde gemeenschap worden bespot en afgewezen. En daarin ligt de belangrijkste oorzaak van de menselijke agressie: het gevoel niet voor vol aangezien te worden. Geef maar toe: ook u wordt meer dan eens getrakteerd op afwijzing met als gevolg dat u uw woede moet onderdrukken omdat u niet serieus genomen wordt. Dit gegeven is een belangrijke vingerwijzing voor het verschil dat u wel kunt maken. Heeft u een vriend in nood, neem dan de tijd om te luisteren; en doe iets concreets om hem de hand te reiken. Is er iemand in de familie jarig, doe dan de moeite om een handgeschreven kaartje te sturen; en maak een tekst waarin duidelijk wordt wat u in die persoon waardeert. Heeft u net ruzie gemaakt met uw levenspartner, laat dan eens uw gelijk voor wat het is, biedt uw nederige excuses aan voor uw onbegrip en bedenk eens iets origineels om het weer goed te maken. Wacht niet altijd op een uitnodiging om bezoek te brengen aan een bekende, maar neem zelf het initiatief om de ander te verrassen; en steek niet onder stoelen of banken hoezeer u het contact met de ander waardeert. Heeft een collega u tekort gedaan door te zwijgen over de extra moeite die u heeft gedaan tijdens zijn ziekteperiode, wees dan vergevingsgezind; en vraag hem dan gewoon of het wel goed met hem gaat. Valt het u tegen hoe weinig aandacht er is van familieleden over het huis wat u net heeft gekocht, nodig dan toch iedereen uit om te delen in de feestvreugde. Voor een lekker etentje is iedereen wel op te trommelen; zeker wanneer u zelf belangstelling toont voor het wel en wee van anderen.

De voedingsbodem voor ongebreidelde agressie en geweld is overal hetzelfde, namelijk het pijnlijk gevoel door iedereen in de steek gelaten te zijn. Mocht u uzelf wel als liefdevol mens zien, en die kans is heel groot, laat daar dan meer van blijken.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Thank you!I learned a lot from this article.

  breitling replica
  03/11/2016 10:25
  (5 jaren geleden)

 • Nice job, I really like how your site looks.

  breitling replica
  03/11/2016 10:22
  (5 jaren geleden)

 • I really impress your work and Learning a lot from your nice post would mean a lot for me.Your way to enlighten everything on this blog is actually pleasant, everyone manage to efficiently be familiar with it..??

  Exam Wishes
  03/11/2016 05:30
  (5 jaren geleden)

 • Nice post thanks for sharing share more with us

  Statusfun4u
  02/11/2016 07:25
  (5 jaren geleden)

 • Met alle recente geweldsincidenten en terroristische aanslagen, zal menigeen een gevoel van machteloosheid bekruipen. Wat is daar als individueel mens aan te doen? En wie kan nog geloven in een betere, vreedzame wereld? Welnu, ook in eigen kring worden dagelijks kleine oorlogen gevoerd.

  ToptenZilla
  27/10/2016 13:14
  (5 jaren geleden)

 • All this violence and terrorism is very worrying, but what can we do about it? - Cody Caterer

  Cody Caterer
  11/10/2016 00:14
  (5 jaren geleden)

 • This is the best post on this topic. I was very pleased to find this site.I wanted to say thank you for this great read!

  http://www.platooh.com/rtc-bus-advertising-in-coimbatore.php

  Jerry
  07/10/2016 11:06
  (5 jaren geleden)

 • Thank you, I've been seeking for info about this subject matter for ages and yours is the best I have discovered so far

  Scalp psoriasis
  28/08/2016 14:49
  (5 jaren geleden)

 • A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:39
  (5 jaren geleden)

 • My Organization journey were only available in 1998 in addition to 15 several years later, I've discovered that in order to to create a successful business is to apply a Goal

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:39
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie