Columns en Archief

In het hoenderhok

06 July 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

‘Goedemiddag’ , ‘goedemiddag’, ‘alles goed’, ‘ja, met jou’, ‘ja, ook goed’, ‘nog op vakantie’, ‘nee, het geld gaat dit jaar op aan een verbouwing’, ‘ok, nou succes er mee’, ‘dankjewel’, ‘groetjes thuis’, ‘zal ik doen’. In de dagelijkse omgang zijn mensen doorgaans gemoedelijk. Geen onvertogen woord.

IIk hou er niet zo van. Liever gooi ik de knuppel in het hoenderhok. Zo vertelt mijn kapper dat hij zondag moet zingen in de kerk. Ik zeg: ‘daar kan ik mij totaal niets bij voorstellen, je zingt hier ook nooit in de zaak; misschien kun je dat ook niet’, waarop hij ietwat verontwaardigd vraagt: ‘wat kan ik niet?’ ‘Zingen en knippen tegelijkertijd’. Hij lacht en we krijgen een boeiend gesprek over zijn verlegenheid. Een goede vriend van mij, Peter, mag ook graag provoceren. Als tijdens de verjaardagsvisite één van de dames meldt dat zij lijdt aan het whiplashsyndroom, zegt hij: ‘in landen waar de verzekering een dergelijke aandoening niet vergoedt, bestaat het ook niet’. Als door een slang gebeten brengt de dame in kwestie een groepsgesprek op gang waar de levendigheid van afspat. Het voordeel van de geworpen knuppel is dat het de gesprekpartner(s) aanzet tot nadenken. En daags nadat het gesprek is afgelopen, blijven de pittige opmerkingen in het geheugen hangen. Daarom is het onzinnig om moeilijk te doen over politici die het publieke debat aanjagen door de knuppel in het hoenderhok te gooien. Deze lieden kunnen in ieder geval geen labbekakkerige gespreksstijl verweten worden; en worden volk en commentatoren door hun gegooide knuppels weer eens lekker wakker geschud. Persoonlijk vind ik de uitdrukking ook zo toepasselijk. Neem een hoenderhok (= kippenhok) en gooi daar een knuppel (= haantje) in en er ontstaat zoveel beweging dat een verrassing aanstaande is. Nu kan het natuurlijk zijn dat u helemaal niet van contactuele opwinding houdt; dat u liever alles in harmonie laat verlopen. Dat mag. Daar heb ik natuurlijk niets over te zeggen. Maar feit is wel dat de Nederlandse omgangsvormen slaapverwekkend zijn; en iedereen zich het meteen in zijn kruis getast voelt als iemand even van de nuance afwijkt. Polderen is leuk, maar niet bevorderlijk voor het incasseringsvermogen.

Nu zijn er gelukkig veel kippen (= vrouwen) die zelf heel goed met de knuppel kunnen gooien. Dat doen zij doorgaans als haar haantje te vaak onderuit gezakt zit op de bank (‘je lijkt wel een zoutzak’). Altijd goed voor betere prestaties.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • My partner and I absolutely love your blog and find many of your post’s to be just what I’m looking for.

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:21
  (7 jaren geleden)

 • Thank you very much for sharing your thoughts and discoveries with us.

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:21
  (7 jaren geleden)

 • So, now which you have decided to be able to splurge over a car that you had always wished to own, it is vital that in addition, you get an automobile insurance coverage.

  Parent
  23/07/2015 06:47
  (8 jaren geleden)

 • Thanks for giving so useful information! I appreciate youre posts a lot and wish you luck!

  http://buyessaysonlinefast.net/
  21/07/2015 14:57
  (8 jaren geleden)

 • I was pleasantly surprised to find so many useful information on your blog. Thank you very much for sharing your thoughts and discoveries with us. Will keep your blog in bookmarks and`ll look it from time to time.

  custom essay writing service
  10/07/2015 14:26
  (8 jaren geleden)

 • Volgens mij komt Griekenland daar ook niet veel verder mee.

  Albert Meijer
  08/07/2015 16:14
  (8 jaren geleden)

 • O ja, "we". Raar psychologisch dingetje. Ik praat vaak in de "we" vorm over mijzelf ("Dat doen we dus mooi niet" in plaats van "Dat doe ik niet"). Zucht... dat zijn weer wat sessies... ;-)

  Mariska
  08/07/2015 09:27
  (8 jaren geleden)

 • we?

  hans
  08/07/2015 09:00
  (8 jaren geleden)

 • Haha Hans, daar (dubbelzinnige zin) stinken we niet in. :-)

  Mariska
  07/07/2015 18:57
  (8 jaren geleden)

 • persoonlijk provoceer ik niet graag , vrouwen begrijpen dat namelijk niet

  hans
  07/07/2015 11:43
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie