Columns en Archief

Kinderbederf

22 January 2018
Door: Jeffrey Wijnberg

Zei een ouder vroeger al gauw: ‘je deugt nergens voor’, tegenwoordig slaat de opvoedwijzer helemaal naar de andere kant; en wordt het kind enkel om een mooie glimlach de hemel in geprezen. Critici zeggen dat het geven van (teveel) complimenten een ernstige vorm van kinderbederf is.

Ik denk dat er wel wat meer voor nodig is om als ouder eigenhandig een kind te bederven. Feit is namelijk dat een compliment niets anders is dan een aai over de bol; en kinderen kunnen daar niet genoeg van krijgen. Overigens, als het gaat om bevestiging dan zijn ook volwassenen daar altijd naar op zoek; en is zelfs een gelogen compliment toch goed voor het gevoel van eigenwaarde. Nee, de kans op kinderbederf is pas aanwezig als ouders weigeren om ook kritisch te zijn; en het kind verantwoordelijk te houden voor alles wat hij laat liggen, wat hij, uit gemakzucht, niet afmaakt of wat hij, uit lamlendigheid, niet doet terwijl hij het zelf wel kan. Ook is kinderbederf aan de orde als ouders domweg weigeren om een keer de poot stijf te houden als eenmaal het zo belangrijke ‘nee’ is gezegd. Zodra kinderen doorhebben dat zij maar hoeven te drenzen en zeuren om hun zin te krijgen, dan is het hek van de dam. Ook is er sprake van kinderbederf als ouders op alle denkbare manieren proberen om gewone, dagelijkse teleurstellingen te voorkomen. Zo ken ik een moeder die alle werkstukken van haar dochter eigenhandig maakt om een slechte beoordeling van de leraar voor te zijn; en ook nog in staat is om de leiding van de school ter verantwoording te roepen als haar dochter niet naast haar beste vriendinnetje in de klas mag zitten. Kijk, dat is nou pas echt kinderbederf van een soort die toch als ernstig mag worden aangemerkt. Overigens, of een kind door zijn ouders bedorven kan worden, hangt ook af van zijn intrinsieke persoonlijkheid. En gelukkig zijn er kinderen genoeg die het simpelweg niet toelaten dat ouders hun van alles uit handen nemen; en veel ambitie aan de dag leggen om alles uit het leven te halen. Nog altijd prijs ik mijn eigen (kleinkinderen) de hemel in; en is het gebruik van het woord ‘briljant’ familiecultuur geworden. Maar iets van kinderbederf heb ik nog niet kunnen ontdekken; en krijg ik eerder te horen dat de (klein)kinderen veel kracht ontlenen aan het gevoel dat er zoveel vertrouwen in hun wordt gesteld.

Teveel aandacht, teveel complimenten, teveel knuffels, teveel waardering, teveel schouderklopjes of teveel knipoogjes geeft helemaal geen kinderbederf, net zo goed als het onzin is om een kind maar te laten huilen omdat hij daar sterk van wordt. Een kind kan alleen maar bederven als hij zichzelf niet gebruikt.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties


 • Very Interesting and wonderfull information keep sharing

  2wire router ip address
  15/03/2018 11:28
  (4 jaren geleden)

 • Hartelijk dank voor Uw waardevolle
  columns.
  Ik kijk er iedere week naar uit.
  Uit het leven gegrepen.
  Voelt als een leerproces.

  Tangelder
  12/03/2018 21:03
  (4 jaren geleden)

 • But you made my job easier by sharing these recipes.

  mou boots
  12/02/2018 04:59
  (4 jaren geleden)

 • In our KING FARM game, you can feed the lovely pets and animals so that only the King can be an owner.

  mou boots
  12/02/2018 04:58
  (4 jaren geleden)

 • Luxurious pure sheepskin with crocheted wool seams, supportive heel counter and a hardwearing EVA & rubber outdoor sole.

  mou boots
  12/02/2018 04:57
  (4 jaren geleden)

 • Very good, thank you for sharing this article full of knowledge. .

  mou boots
  12/02/2018 04:55
  (4 jaren geleden)

 • Very good, thank you for sharing this article full of knowledge.

  Leia sobre o programa
  09/02/2018 20:10
  (4 jaren geleden)

 • Je blog heeft me geholpen veel over mezelf en mijn geliefden te leren, bedankt voor zulke goede en interessante artikelen

  192.168.1.254
  01/02/2018 15:50
  (4 jaren geleden)

 • I think its a great work from you.

  paypal money free
  25/01/2018 19:31
  (4 jaren geleden)

 • Goed gezegt.
  M.

  Margit
  22/01/2018 09:42
  (4 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie