Columns en Archief

Kleineren

20 February 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Beledigen, treiteren en lastercampagnes voeren. Het is aan de orde van de dag; en nodigt mij uit om er psychologisch betekenis aan te geven. In vrijwel alle gevallen gaat het om agressieve karaktermoorden die bedoeld zijn om de tegenstander te kleineren. Het is de gemakkelijkste manier om te scoren zonder zelf een doelpunt te hoeven zetten.

Het hoeft geen betoog dat het kleineren een zeer onsportieve aangelegenheid is. Er wordt geen strijd geleverd op basis van eigen kracht tegenover iemand die daar tegenwicht aan kan bieden. Nee, het is simpelweg een vorm van pootje-haken zodat de ander in zijn val er belachelijk uitziet. Nog meer winst kan er behaald worden wanneer het slachtoffer zich beklaagt dat hij onheus is bejegend. Nu klopt het natuurlijk wel dat hij onheus is bejegend. Daar is geen speld tussen te krijgen. Maar het feit dat iemand zich beklaagt, kan vervolgens worden uitgelegd als aanstellerij met uitspraken als ‘wat een zielige huilebalk’ of ‘wie niet kan incasseren, kan beter meteen vertrekken’. Wie denkt dat ik met mijn psychologische analyse exclusief verwijs naar de publieke arena van politieke tegenstanders, heeft het mis. Ook in het dagelijks verkeer tussen gewone mensen is kleineren een dominant verschijnsel geworden. En het heeft er alle schijn van dat ‘inhoudsloze agressie’ aan populariteit wint omdat het tonen van spierballentaal nu eenmaal de taal is van de winnaar. Want als winst het enige is dat nog telt, dan is het logisch dat het niet meer uitmaakt hoe de winst wordt binnengesleept. Liever onsportief gewonnen, dan op sportieve wijze verloren. Het verbaast mij daarom allang niet meer dat er steeds meer vechtscheidingen zijn. Verstandige mensen weten dat het belang van de kinderen voorop staat. Maar hoe waar dat ook is, daar is geen persoonlijke winst mee te behalen. Veel (ego)bevredigender is het dan om de ex-partner te kleineren; en de ander weg te zetten als ‘hysterische doos’ of als ‘autistische jandoedel’. En dan heb ik het nog niets eens gehad over de persoonlijke slachtpartijen die plaatsvinden binnen het huwelijk.

Mensen die kleineren verdienen niet de aandacht die zij opeisen. Persoonlijk loop ik met een grote boog om dit soort mensen heen. Het voorkomt een strijd die geen echte winnaar kent.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie