Columns en Archief

Koele vrouwen

18 August 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Vrouwen zijn romantisch. Mannen zijn nuchter. Vrouwen verlangen naar intimiteit. Mannen houden afstand. Tenminste, zo wordt algemeen gedacht. Maar het tegendeel is waar. Terwijl de man een moord zou doen voor wat genegenheid, blijft de vrouw juist koel, niet cool.

Hij is emotioneel beschikbaar, terwijl zij onbenaderbaar lijkt; een relationeel patroon dat zichzelf alleen maar versterkt. Onderzoek toont aan dat mannen ook eerder verliefd zijn, terwijl de vrouw er veel langer over doet om zich gewonnen te geven. De man zal ook eerder uitspreken dat hij van haar houdt, terwijl zij nog even de kat uit de boom kijkt. Natuurlijk, ik praat over relaties in het algemeen, waardoor u zich persoonlijk wellicht niet voelt aangesproken. Maar feit is wel dat golven van feminisme er toe hebben geleid dat vrouwen, in hun streven naar onafhankelijkheid, genoeg lijken te hebben aan zichzelf. En dat terwijl het weer de vrouwen zijn die erover klagen dat zij zo weinig gezamenlijkheid ervaren. Welnu, dat laatste klopt. Maar niet omdat de man dat niet zou willen. Integendeel. Meer dan ooit verlangt de man naar gedeelde interesses en simpelweg: het gevoel bij elkaar te horen. Voor hem hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld. Hij is al tevreden met een arm om zijn schouders of het hand-in-hand-lopen tijdens een wandeling in het park. Maar als hij weer eens in zijn pogingen tot toenadering wordt afgewezen, dan zal hij er ook steeds minder voor voelen om een blauwtje te lopen. En zo kan het gebeuren dat veel stellen in de loop der tijd een vorm van vreedzame co-existentie bereiken. Geen passie, nauwelijks ruzie, af en toe een uitstapje met de kinderen, terwijl de economische motor zijn werk doet. Ja, dat moet gezegd. Het moderne stel is wel een goed team als het gaat om praktische zaken: hij doet zijn plicht en hengelt zoveel mogelijk geld binnen, terwijl zij –minstens parttime- ook haar bijdrage levert. Zij doet de boekhouding, terwijl hij het huis van buiten schildert. En als zij met haar vriendinnen een dagje weg is, kan hij met gemak het huishouden overnemen. Natuurlijk zijn er, bij gelegenheid, gesprekken over elkaars dagelijkse belevenissen. Maar als de man wat steun zoekt als hij voor een lastige klus staat, dan zal zij eerder hem een kritische spiegel voorhouden (‘een beetje uitdaging is goed voor je’) dan dat zij naast hem gaat zitten om hem gerust te stellen. En omgekeerd zullen aanmoedigingen van zijn kant door haar niet echt met warme wederkerigheid worden begroet.

Helemaal ontmoedigend voor de man is dat hij, met zijn humor, ook van een koude kermis thuiskomt. Hij mag zichzelf grappig vinden. Zij heeft, zoals gewoonlijk, wel wat beters te doen dan samen in een deuk te liggen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie