Columns en Archief

Leermomenten

24 November 2008
Door: Jeffrey Wijnberg

Bent u door de kredietcrisis heel veel geld kwijt geraakt op de beurs? Heeft u net ontdekt dat uw levenspartner een verhouding heeft? En kan het zijn dat u fanatiek solliciteert, maar dat u door iedereen wordt afgewezen? Ja? Dan hoeft u niet te treuren, medelijden met uzelf te hebben, of naar de huisarts te rennen voor antidepressiva. Want de ergste tegenslagen worden vandaag de dag gezien als leermomenten.

Onze moderne samenleving geeft geen onderdak aan muurbloempjes, kneusjes of pechvogels. En dat is prachtig, natuurlijk. Bedenk alleen maar hoeveel miljarden euro’s dat scheelt aan geestelijke hulpverlening.
Konden vroeger de huilebalken, de krenkelingen en de piepmuisjes nog rekenen op emotionele ondersteuning en troostende woorden, tegenwoordig is het voldoende om al deze zeurpieten te wijzen op hun eigen, unieke leermomenten, waardoor zij weer vrolijk met zichzelf en hun leventje aan de slag kunnen gaan. Zo is het bijvoorbeeld helemaal niet sneu voor horecaondernemers dat zij failliet gaan door het rookverbod. Nee, het faillissement is een sensationeel leermoment, oftewel: met het hele gezin in een vervallen caravan wonen met moestuintje biedt u de uitgelezen kans om blij te zijn met weinig.
Raakt u in een depressie omdat uw partner een scheiding heeft aangevraagd, omdat u tijdens een potje voetbal door een rotschop in een invalidenkarretje bent beland, of omdat uw kind aan wiegendood is gestorven, dan is zelfs uw depressie een leermoment, namelijk: een gebrek aan levenslust biedt de kans om kilo’s af te vallen, te ontdekken wie uw echte vrienden zijn en u te verzoenen met de dood.
Ja, niets is zo afschuwelijk, zo hartverscheurend en zo vernietigend of het is toch weer een formidabel leermoment, zoals wanneer een van uw collega’s u uitmaakt voor dom, lelijk of incompetent. Ik bedoel, het ervaren van karaktermoord stelt u in de gelegenheid om aan kritische zelfreflectie te doen, boeken over persoonlijkheidsstoornissen er op na te slaan of om wat nederiger door het leven te gaan. Ook kleinere tegenslagen geven van die prachtige, ja echt schitterende, kleine leermomenten.
Zo brengt een mol in uw tuin u dichter bij de natuur, geeft een bumperklever u de kans om zelfbeheersing te tonen en kunt u, door een voedselvergiftiging, het contact met uw huisarts verdiepen. Mijn mooiste leermoment van het weekend was toen twee dieven er met mijn brommertje vandoor gingen: ik wist niet dat ik zo hard kon lopen en de kracht had om twee koppen tegen elkaar te slaan.
Als praktiserend psycholoog ben ik natuurlijk veel efficiënter geworden. Bij elk willekeurig probleem zwaai ik vrolijk met mijn vingertje en zeg op uitgelaten toon: ’Ja, h...rrr, dit is weer een leermoment!’ En als de patiënt mij vertwijfeld aankijkt, dan zeg ik lachend: ’Goed zo, verwarring stimuleert het denkvermogen!’


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 24 nov 2008, 06:30


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • free download aplikuyvYhasi edit foto

    aplikasi edit foto
    12/02/2018 03:23
    (4 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie