Columns en Archief

Liefdevolle blik

21 October 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Uren achtereen kan mijn buurman naar zijn kleindochters kijken zonder ook maar één kritische gedachte te hebben. In zijn ogen zijn zij perfect: twee wonderen der natuur. Nu prijst hij zich gelukkig dat de ouders een degelijke opvoeding geven aan die meiden, zodat er ook weinig te corrigeren valt.

Maar tegelijkertijd lijkt die liefdevolle blik een magische uitwerking te hebben. Alleen al door hoe hij kijkt, stijgen zijn twee engeltjes boven zichzelf uit. Nu is de relatie tussen grootouders en kleinkinderen bijzonder in zijn soort. En daarmee niet te vergelijken met elk andere relatievorm. Maar toch heeft die liefdevolle blik van de buurman mij aan denken gezet. Want als iedereen ook maar 10% van diezelfde blik zou richten op zijn medemens, dan zou het alledaagse contact er met sprongen op vooruitgaan. En dat niet alleen. Ook de wil om te presteren zou, met de blik van iemand die dat waardeert, een enorme impuls krijgen. En is dat niet wat wij allemaal willen? Ik bedoel, dat uw partner, uw collega, uw fietsenmaker, uw buurman, uw baas, op het moment dat hij u in de ogen kijkt, zich van zijn beste kant laat zien. Welnu, dat kan. Maar dan zult u eerst uw gebruikelijke houding -een mengsel van kritiek, veroordelingen, beter-weten, afkeuring en negativiteit- in de prullenbak moeten gooien. Ik zeg ‘gebruikelijk’. Want, het schijnt een volkstraditie te zijn om naar andere mensen te kijken met een rode corrigeerpen in de aanslag. Het oordeel wat u dagelijks over uw medemens heeft, is op zijn best neutraal en meestal misprijzend. Veel positieve gedachten zitten er in ieder geval niet tussen. En als u die positieve gedachten wel heeft, dan worden zij niet uitgesproken. Wat mij betreft hoeft u niet zo ver te gaan dat u een echt compliment uit uw strot perst. Ik snap ook wel dat dát een brug te ver is. Het enige wat ik aan uw vraag is, bij gelegenheid, naar uw medemens te kijken met een liefdevolle blik (10%) en gedachten te koesteren als ‘goh, wat is zij toch punctueel in haar werk’ of ‘wel bijzonder dat hij elke dag voor het gezin kookt’ en ‘nog maar vijf jaar in dit land en dan zo goed Nederlands spreken. Als mijn observaties en conclusies correct zijn, en waarom zouden zij dat niet zijn, dan hoeft u zich helemaal niet uit te sloven in verbale loftuitingen jegens uw medemens. Nee, u hoeft alleen maar met een twinkeling in uw ogen iets moois te ontwaren in de persoon die voor u staat.

Toen mijn tuingeraniums als dood erbij hingen, zei mijn werkster: ‘dat komt door jouw minachting’. Ik heb vervolgens gedaan wat mijn buurman deed, en mijn geraniums bloeien als nooit tevoren.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Helaas kijken de meeste mensen afkeurend. Velen zijn voornamelijk bezig met kritisch zijn..
  http://www.hoekrijgikmijnexterugsnel.com

  Hoe Krijg Ik Mijn Ex Terug
  15/11/2013 11:45
  (9 jaren geleden)

 • citaat
  Toen mijn tuingeraniums als dood erbij hingen, zei mijn werkster: ‘dat komt door jouw minachting’. Ik heb vervolgens gedaan wat mijn buurman deed, en mijn geraniums bloeien als nooit tevoren.
  einde citaat

  Werkster met inhoud.
  Het doet al zoveel als je je collega goedemorgen wenst en daarbij zijn of haar naam noemt.
  Verbaasde glimlachen worden je deel.
  Met al de socal media van tegenwoordig, er veranderen steeds meer in personen met narcistische trekje.
  A social media begin ik het te noemen, want het oppervlakkige contact weerhoud je bewust of onbewust ervan diepgang te zoeken in menselijke relaties.
  (maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening)

  Rolf Rosier
  01/11/2013 14:47
  (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie