Columns en Archief

Liever geen depressie

02 May 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Het taboe is nog springlevend; iets wat ongerijmd klinkt als het gaat om een depressie. Mensen willen nog wel toegeven dat zij overspannen zijn of een burn-out hebben, maar het beestje bij de naam noemen is er niet bij. En dat heeft alles te maken met beeldvorming.

Wie spreekt over een burn-out, komt eerder over alles iemand die zich kapot gewerkt heeft; en overspannenheid roept associaties op van iemand die is gestruikeld over de onredelijke eisen van de buitenwacht. Met beide termen wordt vermeden dat iemand als ‘gek’ of ‘zwak’ verklaard wordt, maar eerder gezien moet worden als een gezonde appel die door zijn omgeving tot appelmoes vermalen is. Wie ronduit toegeeft dat hij aan een depressie lijdt, zegt daarmee ook dat hij ‘zenuwpatiënt’ is. En zenuwpatiënten zijn van binnenuit wiebelig, raar, overgevoelig, onbetrouwbaar en behept met een zwak karakter; iemand die alleen nog een beetje overeind blijft door pillen te slikken en door wekelijks een bezoek te brengen aan een zielenknijper. Tenminste, zo wordt vaak –ten onrechte- gedacht. Nu mag iedereen zich presenteren zoals hem dat zelf goed dunkt. En wie zijn reputatie wil beschermen, kan wat mij betreft ook zeggen dat hij ‘geestelijk overprikkeld’ of ‘mentaal overbelast’ is geraakt. Maar het is ook een gemiste kans als het depressief-zijn wordt ontkend. Want wie lijdt aan een depressie, geeft ook aan dat hij ziek is. En wie ziek is, heeft recht op behandeling en de tijd die nodig is op herstel. Het slechte nieuws is dat depressiviteit een ernstige aandoening is. Het goede nieuws is dat een depressie –mits goed behandeld- te genezen is; dat in tegenstelling tot vele andere ernstige aandoeningen zoals reumatische artritis, suikerziekte of longemfyseem. Cruciaal voor het genezingsproces van een depressie is de acceptatie van het ziek-zijn. Wie dus wel hardop durft te zeggen dat hij aan een depressie lijdt, zal daarmee zichzelf een enorme dienst bewijzen. De patiënt zal eerder toegeven aan zijn vermoeidheid, gemakkelijker zijn sociale verplichtingen links laten liggen; en ook eerder door zijn omgeving in bescherming genomen worden om in alle rust zijn reserves aan energie weer op te bouwen. Echt slimme patiënten schamen zich ook niet voor een opname in een depressiekliniek omdat daar professionele specialisten weten wat er voor nodig is om een depressie te genezen. Maar wie, uit angst voor zijn aanzien en reputatie, zich beter voordoet dan hij is, zal, zelfs na jaren, nog blijven kwakkelen met zijn gezondheid.

Als het om een depressie gaat, is het ook van essentieel belang om te beseffen dat de ziekte tegelijkertijd de genezing is. Want in wezen in depressiviteit niets anders dan een beschermingsreactie van het lichaam: de menselijke wilskracht wordt uitgeschakeld om op die manier weer bij zinnen te komen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • wow what a great post is this... thanks for sharing boss, keep share these valuable content.

  Jackson
  06/11/2017 06:56
  (5 jaren geleden)

 • I really impressed after read this because of some quality work and informative thoughts . I just wanna say thanks for the writer and wish you all the best for coming!

  Harvey
  06/11/2017 06:37
  (5 jaren geleden)

 • Maintain the nice perform, My partner and i examine handful of content with this internet site and also I do believe your net website will be genuine intriguing and contains received sectors regarding great details.

  Ellis
  31/07/2017 11:07
  (5 jaren geleden)

 • More assistance is desperately needed for the reason that potential for a lot of fatalities will start to loom

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:50
  (6 jaren geleden)

 • While surfing on net, I came to read your post on the topic, prefer not depression. I came to know that the taboo is still alive and something that sounds absurd when it comes to a depression. I think this piece of information is very interesting..

  directv packages
  22/08/2016 12:19
  (6 jaren geleden)

 • This tragedy with Pakistan continues to worsen seeing that relief provides and assistance fall far next to what becomes necessary. More assistance is desperately needed for the reason that potential for a lot of fatalities will start to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:50
  (6 jaren geleden)

 • Business economics is the research study of the monetary problems and difficulties dealt with by corporations running in a defined market or economy. Business economics handle concerns such as business, growth, management and technique.

  Welfare Economics Project Help
  25/07/2016 12:43
  (6 jaren geleden)

 • Hello there,i am inlove with php. great post!

  best iphone 7 cases
  20/07/2016 16:54
  (6 jaren geleden)

 • Perl Assignment Help Introduction Perl is a household of general-purpose, vibrant, analyzed and top-level programming languages.

  Perl Assignment Help
  20/07/2016 12:19
  (6 jaren geleden)

 • Our website is number in Statistics/ Stats homework help. This is preferred destination for various students to get their Statistics assignment help taken from.

  Statistics Assignment Help
  19/07/2016 13:12
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie