Columns en Archief

Man wat doe je raar!

22 January 2010
Door: Alice Binnendijk en Jeffrey Wijnberg

Vertoont uw man al de eerste verschijnselen? Komt hij 's avonds laat thuis? Is hij fanatiek aan het sporten geslagen? Heeft-ie net een cabrio gekocht met goudkleurige velgen? Alle vriendinnen van journalist Alice Binnendijk hebben er last van: de midlifecrisis van hun man.

Gert-Jan is 47 jaar en getrouwd met vriendin A. Hij sport sinds twee jaar de benen uit zijn broek. Fanatiek en gedreven bezoekt hij vier keer per week de sportschool, alwaar een wulpse personal coach hem door zijn midlifecrisis heen helpt. Althans, zo ziet mijn vriendin dat. In werkelijkheid verdenkt iedereen hem van een affaire. Welke man traint anders zo gepassioneerd zijn buik- en bilspieren terwijl hij in de afgelopen jaren niet van zijn vaste plek op de bank was te slaan? Mijn vriendin prijst hem om zijn strakke lichaam, maar klaagt steen en been dat hij door het vele sporten nooit meer thuis is. Alle verdenkingen over een eventuele affaire wijst ze van de hand. "We hebben seks in overvloed," zegt ze. Ja ja, het zal wel, denken wij dan. "Hij praat tenminste nog tegen je," moppert Ilse, mijn overbuurvrouw tegen vriendin A. Ilse woont samen met Chris. Hij is 39 jaar en worstelt volgens Ilse met zijn aanstaande veertigste verjaardag. We kennen elkaar al jaren en hoewel Chris een rustige persoonlijkheid is, heeft niemand hem ooit betrapt op neerslachtigheid. Maar de laatste maanden is hij wel heel erg stil. Ilse krijgt geen vat op hem. "Wat is er nou? Waar denk je aan?" vraagt ze keer op keer. "Hij was al niet zo'n prater, maar nu is hij zo gesloten als een oester. Ik word gek van dat zwijgen van hem." Na veel duw- en trekwerk krijgt Ilse het hoge woord er bij Chris uit: hij baalt ervan dat hij 40 wordt. "Nooit meer jong," zegt hij steeds. "Nooit meer jong en hoe nu verder?" "Man," heb ik geroepen, "je bent in de bloei van je leven! Wat klets je nou met ‘nooit meer jong?'" vertelt Ilse bijna wanhopig. "Snap je dat nou? Het ontbreekt hem aan niks!" We knikken met haar mee, in stilte opgelucht dat onze mannen toch wezenlijk anders zijn.
Kom hier, lekker ding!


Voor vriendin Anna pakt de crisis van haar man Julian heel anders uit. Hij is 46 jaar en gaf haar vorig jaar ineens een spannend lingeriesetje van Christine le Duc. Van jarenlang in stilte vrijen in het donker vanwege de kinderen, ontstond er opeens weer ouderwetse spanning in de slaapkamer en werden er nieuwe dingen uitgeprobeerd. Het licht mocht zelfs aanblijven. Anna voelt zichzelf sindsdien weer volop vrouw en bloeit helemaal op. Julian ziet haar ineens weer staan. "Of liggen," zeiden wij een tikkeltje jaloers. Zo'n herboren echtgenoot in bed: dat willen we allemaal wel. En dan mijn eigen man, Chander. Hij is 43 jaar en ontkent in alle toonaarden: hij heeft echt geen midlifecrisis! Maar niet lang geleden liet hij voor zichzelf, zonder overleg, voor de hoofdprijs een Bang & Olufsen lcd-scherm van bijna anderhalve meter doorsnee aanrukken. Het scherm - groot, zwart en tamelijk dominant - verpestte in één klap mijn stylish verantwoorde woonkamer. Er moesten sleuven gefreest in onze strak gestucte muren om de kabels weg te werken, de kast moest verplaatst, de muur geschilderd en het duurde een week voordat de kamer weer begaanbaar was.


DE CRISIS VERKLAARD
Psychotherapeut Jeffrey Wijnberg, zelf 58, heeft er natuurlijk geen last van, maar komt wel veel vrouwen tegen die argwanend toekijken hoe hun man zijn midlifecrisis viert.
Wat gebeurt er met onze mannen in een midlifecrisis?
"Tussen de veertig en vijftig moet een man leren dealen met het ouder worden. De aftakeling wordt ingezet: zijn libido neemt af, zijn haar wordt grijs, het buikje groeit en gaat hangen, hij moet er vaker uit 's nachts, en er is een leesbril nodig. Het zijn lichamelijke verschijnselen met een hormonale oorzaak."
Is dat een reden om je ineens raar te gaan gedragen?
"Een ijdele man kan het niet verteren dat hij zijn jeugd verliest. En het hangt van de mate van zijn ijdelheid af of hij gek gaat doen."
Wanneer moeten we ons echt zorgen gaan maken?
"Ineens tangolessen nemen of een motor kopen zijn leuke uitwassen. Maar als hij met een jongere vriendin op de proppen komt, is er natuurlijk iets anders aan de hand."
Wat dan?
"Veel vrouwen definiëren de streken van hun man het liefste als een midlifecrisis. ‘Ach, het is een fase. Hij moet zijn wilde haren kwijt.' Maar in wezen maskeren ze daarmee dat die relatie al een tijd niet goed meer is."
Wat moeten we vooral niet doen?
"Hem uitlachen. Vrouwen hebben snel de neiging om te mopperen op hun man. Een man in zijn midlife kan denken: ja, daag! Het is wel goed met jou; ik trek mijn eigen plan. Door te zeuren jaag je dat juist aan. Het is altijd gevaarlijk in een relatie om de dromen of verlangens van de ander belachelijk te maken."
Dus?
"Zeur niet en juich zijn gedrag toe. Lach, kietel en doe gek met hem. Vraag hem of er ook plek is voor jou bij zijn tangoles, sportschoolbezoekjes of motoruitstapjes en probeer er samen van te genieten."

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • And what do you think about binary options?

  Broker
  07/03/2016 14:43
  (6 jaren geleden)

 • Dergelijke kwaliteitsinhoud! Ik vind dit artikel zeer informatief. Im ' wachten voor je volgende post. Vieren op opwaarts.

  https://greycholasford.wordpress.com
  01/02/2016 04:19
  (6 jaren geleden)

 • I truly like your style of blogging. I tag it to my favorites internet site list and will be checking back soon. Please check out my web site also and let me know what you think.

  http://hadiocean.blogdetik.com
  01/02/2016 04:18
  (6 jaren geleden)

 • Hey that was great to read. Thanks for the great post .Loved every part of it.

  http://hadiportal.blog.fc2.com
  01/02/2016 04:17
  (6 jaren geleden)

 • Pretty cool post. Het is echt heel mooi en nuttig post. Bedankt voor het delen dit met ons! het is mijn eerste bezoek.

  http://gonandacollectionfan.tumblr.com
  01/02/2016 04:16
  (6 jaren geleden)

 • Yes, only Dutch.

  Opcje
  04/12/2015 21:54
  (6 jaren geleden)

 • Only Dutch

  watch
  04/12/2015 21:53
  (6 jaren geleden)

 • Can I find this article in english?

  watch
  04/12/2015 21:52
  (6 jaren geleden)

 • Using easy to use dashboards as well as image evaluation, data that's once tough to help decipher

  Paleo Grubs Book Review
  23/06/2015 12:58
  (6 jaren geleden)

 • Thanks for choosing this topic for sharing to your readers of blog

  Bodyweight Bundle Review
  23/06/2015 12:57
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie