Columns en Archief

Man wat doe je raar!

22 January 2010
Door: Alice Binnendijk en Jeffrey Wijnberg

Vertoont uw man al de eerste verschijnselen? Komt hij 's avonds laat thuis? Is hij fanatiek aan het sporten geslagen? Heeft-ie net een cabrio gekocht met goudkleurige velgen? Alle vriendinnen van journalist Alice Binnendijk hebben er last van: de midlifecrisis van hun man.

Gert-Jan is 47 jaar en getrouwd met vriendin A. Hij sport sinds twee jaar de benen uit zijn broek. Fanatiek en gedreven bezoekt hij vier keer per week de sportschool, alwaar een wulpse personal coach hem door zijn midlifecrisis heen helpt. Althans, zo ziet mijn vriendin dat. In werkelijkheid verdenkt iedereen hem van een affaire. Welke man traint anders zo gepassioneerd zijn buik- en bilspieren terwijl hij in de afgelopen jaren niet van zijn vaste plek op de bank was te slaan? Mijn vriendin prijst hem om zijn strakke lichaam, maar klaagt steen en been dat hij door het vele sporten nooit meer thuis is. Alle verdenkingen over een eventuele affaire wijst ze van de hand. "We hebben seks in overvloed," zegt ze. Ja ja, het zal wel, denken wij dan. "Hij praat tenminste nog tegen je," moppert Ilse, mijn overbuurvrouw tegen vriendin A. Ilse woont samen met Chris. Hij is 39 jaar en worstelt volgens Ilse met zijn aanstaande veertigste verjaardag. We kennen elkaar al jaren en hoewel Chris een rustige persoonlijkheid is, heeft niemand hem ooit betrapt op neerslachtigheid. Maar de laatste maanden is hij wel heel erg stil. Ilse krijgt geen vat op hem. "Wat is er nou? Waar denk je aan?" vraagt ze keer op keer. "Hij was al niet zo'n prater, maar nu is hij zo gesloten als een oester. Ik word gek van dat zwijgen van hem." Na veel duw- en trekwerk krijgt Ilse het hoge woord er bij Chris uit: hij baalt ervan dat hij 40 wordt. "Nooit meer jong," zegt hij steeds. "Nooit meer jong en hoe nu verder?" "Man," heb ik geroepen, "je bent in de bloei van je leven! Wat klets je nou met ‘nooit meer jong?'" vertelt Ilse bijna wanhopig. "Snap je dat nou? Het ontbreekt hem aan niks!" We knikken met haar mee, in stilte opgelucht dat onze mannen toch wezenlijk anders zijn.
Kom hier, lekker ding!


Voor vriendin Anna pakt de crisis van haar man Julian heel anders uit. Hij is 46 jaar en gaf haar vorig jaar ineens een spannend lingeriesetje van Christine le Duc. Van jarenlang in stilte vrijen in het donker vanwege de kinderen, ontstond er opeens weer ouderwetse spanning in de slaapkamer en werden er nieuwe dingen uitgeprobeerd. Het licht mocht zelfs aanblijven. Anna voelt zichzelf sindsdien weer volop vrouw en bloeit helemaal op. Julian ziet haar ineens weer staan. "Of liggen," zeiden wij een tikkeltje jaloers. Zo'n herboren echtgenoot in bed: dat willen we allemaal wel. En dan mijn eigen man, Chander. Hij is 43 jaar en ontkent in alle toonaarden: hij heeft echt geen midlifecrisis! Maar niet lang geleden liet hij voor zichzelf, zonder overleg, voor de hoofdprijs een Bang & Olufsen lcd-scherm van bijna anderhalve meter doorsnee aanrukken. Het scherm - groot, zwart en tamelijk dominant - verpestte in één klap mijn stylish verantwoorde woonkamer. Er moesten sleuven gefreest in onze strak gestucte muren om de kabels weg te werken, de kast moest verplaatst, de muur geschilderd en het duurde een week voordat de kamer weer begaanbaar was.


DE CRISIS VERKLAARD
Psychotherapeut Jeffrey Wijnberg, zelf 58, heeft er natuurlijk geen last van, maar komt wel veel vrouwen tegen die argwanend toekijken hoe hun man zijn midlifecrisis viert.
Wat gebeurt er met onze mannen in een midlifecrisis?
"Tussen de veertig en vijftig moet een man leren dealen met het ouder worden. De aftakeling wordt ingezet: zijn libido neemt af, zijn haar wordt grijs, het buikje groeit en gaat hangen, hij moet er vaker uit 's nachts, en er is een leesbril nodig. Het zijn lichamelijke verschijnselen met een hormonale oorzaak."
Is dat een reden om je ineens raar te gaan gedragen?
"Een ijdele man kan het niet verteren dat hij zijn jeugd verliest. En het hangt van de mate van zijn ijdelheid af of hij gek gaat doen."
Wanneer moeten we ons echt zorgen gaan maken?
"Ineens tangolessen nemen of een motor kopen zijn leuke uitwassen. Maar als hij met een jongere vriendin op de proppen komt, is er natuurlijk iets anders aan de hand."
Wat dan?
"Veel vrouwen definiëren de streken van hun man het liefste als een midlifecrisis. ‘Ach, het is een fase. Hij moet zijn wilde haren kwijt.' Maar in wezen maskeren ze daarmee dat die relatie al een tijd niet goed meer is."
Wat moeten we vooral niet doen?
"Hem uitlachen. Vrouwen hebben snel de neiging om te mopperen op hun man. Een man in zijn midlife kan denken: ja, daag! Het is wel goed met jou; ik trek mijn eigen plan. Door te zeuren jaag je dat juist aan. Het is altijd gevaarlijk in een relatie om de dromen of verlangens van de ander belachelijk te maken."
Dus?
"Zeur niet en juich zijn gedrag toe. Lach, kietel en doe gek met hem. Vraag hem of er ook plek is voor jou bij zijn tangoles, sportschoolbezoekjes of motoruitstapjes en probeer er samen van te genieten."

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Lol

  among the better real sex chat brought on by fallanbct
  07/07/2014 23:23
  (7 jaren geleden)

 • Heel mooi !

  AndreaLive
  27/06/2014 21:16
  (7 jaren geleden)

 • Interesting post, took a while to decipher it, using google translate, but it works.

  John Smith
  18/06/2014 20:01
  (7 jaren geleden)

 • "Tussen de veertig en vijftig moet een man leren dealen met het ouder worden. De aftakeling wordt ingezet: zijn libido neemt af, zijn haar wordt grijs, het buikje groeit en gaat hangen, hij moet er vaker uit 's nachts, en er is een leesbril nodig. Het zijn lichamelijke verschijnselen met een hormonale oorzaak."

  Zeer interessant citaat ...

  Więcej o autorze
  18/06/2014 12:50
  (7 jaren geleden)

 • While beginning your assignments, Other than illustrations you ought to likewise gather realities and citations that demonstrate your significant supporting focuses. You ought to additionally arrange and plot how to show the fact of the matter is applicable to your theory proclamation. Contingent upon the prerequisite of your exposition there ought to be indicates running from three boundless and each one point ought to be given all the aforementioned supporting elements like illustrations and importance demonstrating proclamations.

  best essay services reviews
  15/05/2014 14:50
  (7 jaren geleden)

 • This is a very intriguing post, I was looking for this knowledge. Just so you know I found your web site when I was searching for blogs like mine, so please check out my site sometime and leave me a comment to let me know what you think

  Galakleding
  18/01/2014 18:23
  (8 jaren geleden)

 • Mijn vriend ging ook ineens heel erg raar doen en toen ineens heeft hij me eruit gezet. Achteraf bleek hij al een hele poos een ander te hebben, een collega. Hij zit nu op zijn roze wolk en ik wacht op het moment dat hij er af valt.

  Linda
  06/08/2012 22:09
  (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie