Columns en Archief

Meisjesdroom

28 June 2021
Door: Jeffrey Wijnberg

Was de klassieke meisjesdroom om met de prins op het witte paard te trouwen, tegenwoordig is er gelukkig een beter en breder perspectief. Vrouwen kunnen ook wat mannen kunnen; en ik geniet hier dagelijks van. Boegbeeld van een nieuwe meisjesdroom is Suse van Kleef, de eerste voetbalverslaggeefster van NOS Langs de Lijn.

En zij maakt het helemaal waar. Het is natuurlijk al langer aan de gang. Ik bedoel dat vrouwen het voetbalbastion van mannen binnendringen: niet alleen als speler, maar ook als presentator, scheidsrechter en official. En zoals altijd gebeurt: als een vrouw een clubje mannen binnenstapt, slaat de sfeer volledig om, in positieve zin. Opvallend is dat, onder aanvoering van een vrouwelijke scheidsrechter, de mannen zich sportiever gedragen, minder protesteren en beter gehoorzamen. Logisch ook, mannen zijn grootgebracht met ‘moeders-wil-is-wet’; en kijken wel uit om haar tegen de schenen te schoppen. Wat opvalt aan de vrouwelijke presentatoren en verslaggevers is dat zij inhoudelijker zijn; en zich dienstbaarder opstellen in hun taak; meer dan dat zij behoefte zouden hebben om er een egotrip van te maken. Bij de sportinterviews is de ‘female touch’ ook onmiskenbaar: meer empathie, oprecht geïnteresseerde vragen; en tot mijn eigen verbazing: er wordt ook veel meer lol getrapt en gelachen. Mannen voelen zich toch meer uitgedaagd door een vrouw; en die voelbare spanning ontlaadt zich gemakkelijker in vrolijkheid en plezier. Overigens, meisjes kunnen nu ook dromen van een carrière als (huis)arts, piloot, rechter of hoogleraar; en zijn niet op voorhand veroordeeld tot werk als secretaresse of verzorgster; en gelukkig zijn er ook steeds meer mannen die zich niet te min voelen voor een klassiek vrouwenberoep zoals verpleegkundige of schoonmaker. Alleen de echt zwaar fysieke beroepen zoals die van stratenmaker of verhuizer zijn nog het exclusieve domein van mannen; en dat soort werk hoeft (gelukkig) ook geen meisjesdroom te zijn. Een ander opvallend rolmodel is de presidente in ballingschap van Wit-Rusland: Svetlana Tichanovskaja. Toen haar man als oppositieleider werd opgepakt en in de gevangenis gegooid, nam zij het voor hem op; en praat nu in Europa met democratische leiders in Europa om steun te krijgen voor een vrij land. Zij doet dit met onverschrokkenheid en plichtsgevoel; en is een inspiratie voor vrouwen over de hele wereld. Wie Svetlana hoort praten, zal onder de indruk zijn van haar gevoel voor rechtvaardigheid; en haar vermogen om gewetensvol te praten over wat goed en slecht is in de mens. Zij is vergelijkbaar met zoveel ‘gewone’ vrouwen, die dikwijls het levend geweten zijn van huis en haard. Het zal duidelijk zijn dat de vrouw niet gemist kan worden; en dan in alle lagen van de samenleving.

Meisjesdromen worden aangewakkerd door vrouwen als vice-presidente Kamela Harris. En dat is maar goed ook. De vrouw kan niet alleen wat de man kan, zij excelleert op ongekende wijze. Eindelijk kleur in een voorspelbaar, saai en grijze mannenwereld

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie