Columns en Archief

MOBIELE INTIMIDATIE

13 August 2007
Door: Jeffrey Wijnberg

Bijzonder ergerlijk is het wanneer mensen, achteloos, het contact in je gezicht wrijven. En in onze huidige samenleving lijkt het verschijnsel van ongewenste intimiteiten groteske vormen aan te nemen.

Het regent klachten bij de vertrouwenspersoon van werknemers die door hun baas seksueel geïntimideerd worden, en steeds vaker moeten rechters eraan te pas komen om notoire stalkers een straatverbod op te leggen. Bovendien lijkt er een wet noodzakelijk te worden om callcenters te verbieden aan ongevraagde klantenwerving te doen. Waar niemand zich nog druk om lijkt te maken, is de groeiende opdringerigheid van mobiele bellers. Misschien ben ik de enige in heel Nederland die er last van heeft, om de doodeenvoudige reden dat ik me weiger af te sluiten door oordopjes in te pluggen. Desondanks zou mobiele intimidatie ook bij wet verboden moeten worden.Immers, wat geeft iemand het recht om zijn hele persoonlijke hebben en houden bij mij in de oren te toeteren?! Ik heb er toch niet om gevraagd om getrakteerd te worden op echtelijke ruzies, zakelijke afspraken en hele verhandelingen over de irritante leefgewoontes van tante Geesje uit Uithuizermeeden? Laatst maakte een medepassagier in de trein het zo bont dat ik zijn mobieltje van hem afgepakt heb. Vervolgens heb ik mij netjes voorgesteld aan zijn vrouw, waarna ik zei: ’Ik ben het helemaal met u eens; het is heel asociaal dat uw man zich zo bezat op feestjes; dat hij weinig rekening houdt met anderen is hier in de coupé anders ook goed te merken.’ Ik gaf het mobieltje terug en toen de man het gesprek afsloot, keek hij mij verwijtend aan en zei: ’U moet zich niet bemoeien met zaken die u niet aangaan’, waarop ik eindelijk kon zeggen: ’Precies, daarom moet u mij niet betrekken in zaken die mij niets aangaan.’ Ook kwalijk is het hoe gesprekken tijdens ontmoetingen met vrienden en bekenden door het mobieltje worden verstoord: als u het telefoontje aanneemt, en dus voorrang geven aan de beller, geeft u tegelijkertijd het signaal aan uw gesprekspartner dat hij er niet meer toe doet. En dat is, op zijn zachtst gezegd, kwetsend en onbeschoft. Net als bij losbandige versierders en andere kleverige types, is er bij de mobiele terrorist sprake van een totale fixatie op het bevredigen van eigen behoeftes (ik heb dit contact nu nodig, en dat is het enige wat telt). Zij laten zich puur en alleen leiden door hun eigen verlangens, en gaan zo op in zichzelf dat de ander in zijn bestaan kan worden genegeerd. Wie zich bezondigt aan mobiele intimidatie, creëert voor even de illusie dat zijn omgeving slechts een dood decor is waarin hij zelf als hoofdpersoon acteert.Het is een groot goed dat de mobiele telefoon mensen de vrijheid heeft gegeven om altijd en overal bereikbaar te zijn. Maar, het is juist die verworven vrijheid die de mens ook de verantwoordelijkheid oplegt om medeburgers in hun waarde te laten.

Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 13 aug 2007, 02:39


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Interesting and informative.I am very happy to see this type article and i like the way of writing and presenting the information.Some resources are giving good guidelines about the writing.I truly inspired with your writing ability and design of your web post. Waiting for new stuff.

  custom essay writing service
  22/04/2016 09:00
  (5 jaren geleden)

 • Fantastische artikel met goed bruikbaar maar vooral belangrijk Duidelijke Info !

  Gippy Grewal
  14/08/2011 01:35
  (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie