Columns en Archief

(Na)delen

21 February 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Eerlijk gezegd vond ik het wel zo rustig. Iedereen was lekker individualistisch bezig, waardoor ook ik mijn eigen gang kon gaan. Met gangmakers als Facebook, Twitter en Hyves, is de intermenselijke hektiek weer helemaal terug. Bekenden en onbekenden willen van alles met elkaar delen.

En zie ik ook mijn mailbox vollopen met verzoeken om mij sociaal aan te sluiten.  Aangezien zoveel contactbehoeftigen een appèl op mij doen, moet ik mij afvragen of ik aan de nieuwe netwerkrage mee wil doen. Na lange overpeinzingen, is het antwoord: nee. Van zoveel delen, zie ik alleen maar de nadelen; ook in het gewone dagelijkse contact. Alleen het woord al, geeft me de kriebels. Ik bedoel dat ‘delen’: vóór mij zie ik een gezellig restaurant waar ik samen met mijn vrouw en vrienden een maaltijd nuttig. Iedereen is dan verplicht om wat anders te bestellen zodat vier verschillende gerechten door iedereen gedeeld kunnen worden. Maar ik denk dan: ‘ik heb toch niet voor niets die gamba’s in knoflooksaus besteld; als iemand anders ook gamba’s wil, bestel het dan zelf’. Omgekeerd geldt hetzelfde: ‘ik hoef jouw mediumgebakken biefstuk niet; als ik dat had willen hebben, dan had ik het zelf wel besteld’. Puur wiskundig gezien betekent ‘delen’ dat wat iemand heeft minder wordt (20 appels : 4 = 5 appels), maar in relaties betekent ‘delen’ juist dat er alleen maar meer bij komt (1 probleem : 2 = 4 problemen).

Vooral in het huwelijk is ‘delen’ geen onverdeeld genoegen. Zo heb ik laatst met mijn vrouw gedeeld dat ik mijn collega Frits niet kan vertrouwen. Vijf minuten later had ik er vier problemen bij:

1. ik stel te hoge eisen

2. ik leef in de waan dat alles om mij draait

3. ik moet beter leren incasseren

4. ik moet werken, niet zeuren.

Ik zeg niet dat zij ongelijk heeft, maar met dat ‘delen’ wordt alles op slag zoveel ingewikkelder. Delen zou ook betekenen dat het leven lichter wordt, maar ook dat valt te betwijfelen. Zo heb ik laatst met een vriend gedeeld dat ik nu pillen heb tegen hoge bloeddruk. Vervolgens had hij alleen maar kritiek op mijn levensstijl en moest ik van hem een sapdieet volgen, lid worden van de sportschool, mijn scooter verkopen en elke dag een half uur mediteren. Dan denk ik zoals zo vaak: ‘waar bemoeit iedereen zich toch mee?’

Het allergrootste nadeel van delen is dat iedereen evenveel wil. Zo had ik onlangs, zonder nadenken, met Jos gedeeld dat ik herstellend was van de Mexicaanse griep. Diezelfde middag krijg ik dan weer van Maartje het bericht dat zij beledigd is omdat zij het van Jos moet horen dat ik ziek ben. Delen lijkt sociaal, maar ik word er asociaal van.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • And it is command-line based but there are several graphical user interfaces available. eFax is an open source and free software. eFax is a premium Internet fax service that makes it easy to send and receive faxes by email and online using mobile, tablet, and computer.

  www.efax.com
  31/03/2018 16:13
  (5 jaren geleden)

 • vystarcu.org The vystar credit unions main goal at vystarcu.org is to provide best services to its customers

  vystarcu.org
  13/02/2018 11:27
  (5 jaren geleden)

 • up board results 2018 As the timetable for 10th board exams in every state has got released, now it’s the time for you people

  up board results 2018
  12/02/2018 11:03
  (5 jaren geleden)

 • If you are seeking the answers for FaceTime for Android App Download, then this is the right article for you on where we will discuss about. Here is how to use facetime android to iPhone. Here are the best facetime alternative for iPhone and android to call friends.

  Facetime for Android
  08/11/2017 08:26
  (5 jaren geleden)

 • You can access the dlink router local 192.168.0.1 login page if you want to configure your dlink router. Download 192.168.0.1 Admin apk 2.0 and all version history for Android. 192.168.0.1 IP address is the default gateway of D-Link and Netgear model routers or ADSL modems.

  192.168.0.1
  06/11/2017 11:17
  (5 jaren geleden)

 • De ongevraagde deel-zorg is net zo irritant aan het worden als verplichte deel-zorg. Vrijwilliger, mantelzorger, allerlei functies verzinnen ze terwijl de gewone menselijke hulp, geen commentaar of advies dus, bijna niet meer bestaat.
  Één van de betere columns, verplichte leeskost voor mijn kinderen, het laatste jaar.

  marc rust
  04/04/2011 08:44
  (12 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie