Columns en Archief

Op de vlucht

01 March 2023
Door: Jeffrey Wijnberg

Het leven is moeilijk, ingewikkeld en veeleisend; en dat gegeven zet de mens vaak aan om er even aan te willen ontsnappen. Daar zijn, bijvoorbeeld, de vakantiedagen voor bedacht zodat eenieder even zijn zinnen kan verzetten; en weer kan opladen voor een volgende ronde aan plichtplegingen.

Even op de vlucht om het gemoed te verlichten.  Nu wordt, in algemene zin, dikwijls belerend met de vinger gezwaaid als mensen een vluchtpoging doen met opmerkingen als ‘je neemt jezelf altijd mee’ of ‘je kunt juist beter de confrontatie aangaan’ en ‘vermijding is een zwaktebod’. Maar meer dan eens kan ik juist heel veel begrip opbrengen voor ‘de vluchteling’, juist omdat hij, voor even, wil geloven dat het gras echt groener is aan de andere kant. Nu blijkt dat misschien wel niet als hij aan die andere kant staat, maar dan is dat weer een goede reden om zijn heil ergens anders te zoeken. Nu zeg ik, bij herhaling ‘hij’; en dat is ook niet zonder reden. Want, meer dan vrouwen dat geneigd zijn dat te doen, is het juist de man die bedreven is in het doen van vluchtpogingen. Zo zal de man, die het even gezien heeft op zijn werk tegen de baas zeggen dat er thuis een calamiteit is om op die manier even van zijn arbeidsplicht verlost te zijn. En het hoeft helemaal niet zo lang te duren of hij zal thuis tegen zijn partner zeggen: ‘er is een calamiteit op het werk waar ik naar toe moet’, om op die manier van zijn relationele verplichtingen verlost te zijn. Kort samengevat komt het leven van menig man hierop neer: werken om niet thuis te hoeven zijn en thuis-zijn om niet te hoeven werken. En als de man dan in beide arbeidskampen het psychisch benauwd krijgt dan kan hij naar de kroeg, rondjes rijden op zijn (motor)fiets of met een clubje naar de voetbalwedstrijd. Nu zijn de manieren om op de vlucht te slaan nogal uitgebreid; en hoeven niet betrekking te hebben op alleen maar fysieke verplaatsing. Nee, menig man zal ook weten hoe het is om te vluchten in alcohol, in gamen, in vluchtige seksuele relaties of in allerhande bezigheden die hij zijn hobby’s noemt, zoals het bijwerken van zijn moestuin, het poetsen van zijn oldtimer, het puzzelen in een puzzelboekje of het doelloos surfen op internet. Zo kan de vluchter zichzelf het gevoel geven dat hij lekker bezig is, terwijl hij, per saldo, niet echt productief is. Maar zoals iedereen wel weet: de boog kan niet altijd gespannen zijn.

Op mijn spreekuur is het thema ‘vluchtgedrag’ aan de orde van de dag; en vooral vrouwen hebben er een dagtaak aan om hun man op het rechte pad te houden. En al de mannen die het realiteitsbesef en verantwoordelijkheidszin van hun vrouw serieus nemen, zullen daarom vele malen beter presteren.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie