Columns en Archief

Oude koeien uit de sloot halen

20 April 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Als u zich goed voelt, telt alleen wat komen gaat. Maar als u verwikkeld raakt in allerlei conflicten, kunt u van alles oprakelen waar niemand op zit te wachten.

Bent u in een goede stemming? En is de sfeer tussen u en uw geliefden opperbest? Ja? Dan zult u merken dat uw blik met optimisme en vertrouwen op de toekomst gericht zal zijn. Want voor een ieder die lief heeft en zich geliefd weet, telt alleen wat komen gaat en is het verleden als een verhaal dat er nauwelijks meer toe doet. Maar als de stemming omslaat en u verwikkeld raakt in allerlei conflicten, dan kan het zomaar zo zijn dat u van alles oprakelt waar niemand op zit te wachten. En als dan één van uw naasten zich ergert omdat u, zoals vaker, al die oude koeien uit de sloot haalt, dan is de stemming pas echt goed verpest.
Mocht u, te midden van al die conflicten, terechtkomen bij een psycholoog, dan is de kans groot dat u te horen krijgt dat u een belangrijk deel van uw verleden niet goed verwerkt heeft. De bedoeling is dan dat u, in de grootst mogelijke details, uw emotionele geheugen aanboort om alle geleden pijn, verdriet, boosheid en gekwetstheid te verwoorden, als middel om met uw verleden in het reine te komen. Als het even kan, zal een therapeut de boosdoener erbij halen en hem aanmoedigen om begrip te tonen voor het leed dat hij bij u veroorzaakt heeft. En met heel veel geluk kan het zomaar gebeuren dat u, na deze sessie van emotionele toenadering en erkenning, uw geestelijke vijand huilend in de armen valt. Maar, dit soort geregisseerde goedmaaksessies komen onder grote druk alleen op televisie tot stand (EO-programma: Familiediner).
In werkelijkheid is de kans veel groter dat het oprakelen van oud zeer de emotionele wonden openrijt, waardoor de strijd tussen u en uw belager weer hevig oplaait. Daarom is het ook onzin om te geloven dat het oude koeien uit de sloot halen een teken is van onverwerkt leed. Het is eerder een manier om uw geestelijke vijand weer eens goed terug te pakken. Het dossier wat u in de jaren hebt opgebouwd, komt altijd goed van pas als u wraak wilt nemen voor een nieuw incident. Mocht u daarom overwegen om bij mij in behandeling te komen voor uw frustraties, dan is het oudekoeienritueel ten strengste verboden. Ik zal u eerder aanmoedigen om uw vermeende vijanden liefdevol tegemoet te treden, zodat zij niet eens de kans krijgen om de sfeer te verpesten. En mocht u dat niet willen, dan zal ik u niet weerhouden om de strijd om uw gelijk tot het bittere eind voort te zetten.
Kortom, bent u het slepend conflict met uw buren werkelijk zat, bel dan aan met een lekkere appeltaart en een gulle glimlach. En met een welgemeende ’zand erover’ zijn alle oude koeien terstond gestikt.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 20 apr 2009, 17:07


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie