Columns en Archief

Ouder-plaag

23 May 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Bewondering van kinderen voor hun ouders is zeldzaam. En als het voorkomt dan zijn de kinderen nog te jong om kritisch te zijn. Doorgaans ervaren kinderen hun ouders als een plaag; en mettertijd worden de ergernissen alleen maar erger.

Zeker wanneer ouders zich ouwelijk gedragen, gaan de ogen van de kinderen steeds vaker in de rondte draaien. Nu ken ik weinig ouders die er op uit zijn om hun kinderen op de kast te jagen. Eerder omgekeerd. Ouders willen juist geliefd zijn; en dan niet alleen maar omdat de geldkraan wordt opengezet. In dat licht is het geen overbodige luxe om te weten wat kinderen tegen elkaar zeggen wanneer zij het weer eens gehad hebben met hun ouders. Welnu, vragen als ‘eet je gezond’, ‘ga je op tijd naar bed’ of ‘ben je wel gelukkig’ zijn vanuit de bezorgdheid die iedere ouder heeft wel invoelbaar, maar voor het kind alleen maar bevoogdend. Het zijn vragen die impliceren dat het kind nog kind is; en dus ook geen volwassen leven leidt. Plichtsmatig zal het kind antwoorden met ‘ja, mam’ of ‘zeker, pap’, maar dan alleen om zo snel mogelijk van de ouderlijke inspectie af te zijn. Open vragen zoals ‘wat houd je tegenwoordig bezig’ of ‘wat heb je zoal meegemaakt’ vallen meer in de smaak, vooral als ouders het kunnen opbrengen om echt te luisteren en hun eigen mening of oordeel op te schorten. Wat zeer slecht valt bij kinderen is het eeuwig geklaag van ouders over ‘het gemis’. Komen de kinderen op bezoek dan is de eerste opmerking al ‘wat heb ik je toch lang niet gezien’, gevolgd door ‘hoe lang blijf je’ en bij het weggaan te besluiten met: ‘nou dat was ook maar kort’. Natuurlijk, ouders willen altijd liever meer dan minder contact. Maar wie de kinderen goed heeft opgevoed, die heeft zichzelf eigenlijk volstrekt overbodig gemaakt. Anders gezegd: komen kinderen opvallend veel thuis, dan is er duidelijk een probleem; en hebben zij moeite om zichzelf te ontplooien. Zo bekeken zouden ouders het dus moeten toejuichen dat kinderen weinig thuiskomen, ook al komen zij in aandacht tekort.

Nu zou het natuurlijk kunnen dat u mij niet gelooft. In dat geval nodig ik u uit om uw kinderen zelf eens te vragen wat hun het meeste stoort. U bent in mijn ogen een top-ouder als u dan ook nog eens de kritiek van de kinderen serieus neemt.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Your network periodical is brilliant and I love you for some more obliging posts.

  Expert essay
  29/01/2018 07:15
  (4 jaren geleden)

 • There are a couple of system requirements for having the ability to run Kodi on Windows. First, you'll need at the very least Windows Vista.

  Kodi Android
  18/01/2018 12:32
  (4 jaren geleden)

 • My partner and I absolutely love your blog and find many of your post’s to be just what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a lot of the subjects you write in relation to here. Again, awesome site!

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:48
  (6 jaren geleden)

 • I totally be of the same mind.the eyes of the children are more and more rotary around. Now I identify few parents out there to follow their children in the unprofessed.

  pay for written essays
  21/07/2016 07:30
  (6 jaren geleden)

 • A casting is an actualization of a specific product, anniversary or business"

  cheap moncler
  05/07/2016 11:08
  (6 jaren geleden)

 • I agree.the eyes of the children are increasingly turning around. Now I know few parents out there to chase their children in the closet.

  essay writing service
  21/06/2016 14:38
  (6 jaren geleden)

 • Your web journal is excellent and I actually welcome you and looking for after some more helpful posts.

  Essay Writing Service UK
  26/05/2016 06:40
  (6 jaren geleden)

 • Kinderen. Niet aan beginnen dus. Bovendien we zijn toch al met teveel.

  Albert
  23/05/2016 14:59
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie