Columns en Archief

Ouder worden

27 April 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Wie een kind krijgt, wordt ouder. Maar ouder-worden verwijst ook naar het klimmen der jaren. En het is niet toevallig dat aan het ouder-worden deze twee betekenissen kleven. Want wie geen ouder wordt van zijn eigen kind, blijft nadrukkelijker het kind van zijn ouders.

Ouderschap is daarmee een belangrijke stap in de richting van geestelijke volwassenheid. Dit gegeven verklaart waarom zoveel jonge mensen het ouderschap uitstellen. Zij willen hun eigen belang voorop stellen; en nog volop genieten van wat het vrije leven –zonder ouderlijke verantwoordelijkheden- hen biedt. Hoe invoelbaar deze levenshouding van jonge mensen ook is, feit blijft dat het proces van emotionele groei wordt vertraagd. Natuurlijk, er zijn mensen zonder kinderen die geestelijk doorgroeien als ook mensen met kinderen die zelf nooit volwassen worden. Maar dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. En die regel is dat mensen pas echt ouder worden als zij ouder worden. Psychologisch bekeken, is dat niet meer dan logisch. De liefde voor het kind trekt de aandacht af van het eigen ego; en de gevoelde verantwoordelijkheid voor ander leven maakt dat ouders zich ook verantwoordelijker gedragen. Mannen maken meer werk van hun werk; en de drang om inkomen te verwerven wordt door de komst van een kind sterk aangewakkerd. Bij vrouwen is het opvallend dat zij minder twijfelen aan zichzelf, vooral omdat zij in hun nieuwe rol als moeder een sterke, vrouwelijke identiteit ontwikkelen. En als ouderpaar zullen man en vrouw verstandiger moeten samenwerken, al was het alleen maar om het kind een gevoel van geborgenheid te geven. Zo is ook te begrijpen waarom zoveel stellen moedeloos en gefrustreerd raken wanneer hun kinderwens niet in vervulling gaat. Het is alsof hun geestelijke behoefte om door te groeien naar volwassenheid wordt afgeremd, enkel en alleen maar omdat de natuur niet meewerkt. Mannen die (verminderd) onvruchtbaar zijn, voelen zich minder man terwijl onvruchtbare vrouwen zich door hun eigen lichaam in de steek gelaten voelen. Modern is het om het ouder-worden te zien als keuze, inclusief alle voor- en nadelen vandien. Maar goed beschouwd is dit wikken en wegen van het ouderschap onzinnig. Immers, ouder-worden gaat vanzelf terwijl het ouderschap dit natuurlijk proces alleen maar onderstreept.

Natuurlijk is het uw goed recht om geen ouder te worden, Dat mag –gelukkig- iedereen zelf beslissen. Misschien ook wel de beste manier om gevoelsmatig niet ouder te worden; omdat u geen kinderen heeft die de toekomst van u overnemen.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • apple has a massive user base across the United States of America and around the world, which makes providing apple customer support more difficult.

  Apple Tv Customer Support Number
  15/02/2018 08:08
  (4 jaren geleden)

 • We are providing the exact solution to any issue that is related to the Kaspersky Customer Service, and the main aim of our team is that provide the solution and every customer will be satisfied.
  <a href="http://8tracks.com/kasperskyantivirus/">kaspersky-customer-service</a>

  Kaspersky Customer Service
  05/02/2018 10:32
  (4 jaren geleden)

 • nice post

  apple customer support
  19/01/2018 10:09
  (4 jaren geleden)

 • Thank you for this Blog.Our aim is to make Marketing assignment tension free and help students in their study.We provide best Marketing Assignment Help by experts.Our services come with 24/7 availability of assignment experts over chat and phone.Contact us: Toll Free-1-844-752-3111 Visit:https://goo.gl/Yg9iFH

  Rick Smith
  08/01/2018 10:17
  (4 jaren geleden)

 • Thanks for share this new update that is very very informative for me!!
  Are you looking for Cheap Essay Writing Service? Don’t worry we have all dedicated & professional team experts who is expert for writing help. Visit Link: https://goo.gl/yqAmKR

  Cheap Essay Writing Service
  06/01/2018 06:11
  (4 jaren geleden)

 • A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:35
  (6 jaren geleden)

 • I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts.

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:35
  (6 jaren geleden)

 • We are always children for our parents and they always worry about us. Very informative and well-written article. Writing skills are very important for those who want to get successful.

  Grand-Essays.com Writing
  25/08/2016 15:13
  (6 jaren geleden)

 • Thank you for this interesting and useful post!

  EssayMania
  18/05/2016 08:43
  (6 jaren geleden)

 • Good work.Keep writing,you have a good skills for that

  Reliable writing service
  21/04/2016 16:49
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie