Columns en Archief

Padvinder

19 maart 2018
Door: Jeffrey Wijnberg

Vroeger zag je er nog wel eens eentje lopen: uniform met groene pet en kwastjes aan de lange sokken vast met elastiek. Tegenwoordig is het straatbeeld anders en lijken de padvinders ondergedoken. Toch is het profiel van de padvinder nog wel actueel.

Dat is de (jonge)man met eigenschappen als ‘vriendelijk’, ‘behulpzaam’, ‘toegewijd’, ‘plichtsgetrouw’ en ‘betrokken’. Ook is het probleem van de padvinder nog even actueel: de vrouw vindt hem best een beetje leuk, maar zij raakt er niet echt opgewonden van.  Nu is het probleem van de padvinder tegelijkertijd ook vaak het probleem van de vrouw. Vooral als zij al een aantal relaties achter de rug heeft met mannen die zelfzuchtig en onverschillig zijn, dan is zij wel toe aan een manspersoon die, zoals dat tegenwoordig heet, echt voor haar gaat. Tja, die mannen bestaan; en hebben dan, zoals u al kunt raden, het profiel van de padvinder. Tot verbazing van de vrouw zelf, zijn dan die typische eigenschappen van de padvinder vooral seksuele afknappers: toegewijd voelt aan als plakkerig, betrokkenheid geeft relationele benauwdheid, behulpzaam ervaart de vrouw als kruiperig en plichtsgetrouw komt bij haar over als angstig. Ziedaar een serie eigenschappen die niet bevorderlijk zijn voor het ontwikkelen van een gevoel van verliefdheid. Nu is het natuurlijk nog maar de vraag of het ervaren van verliefdheid een strikte voorwaarde moet zijn voor het aangaan van een serieuze relatie. Immers, verliefdheid is altijd een gevoel van voorbijgaande aard; en zijn er genoeg stellen die erg gelukkig met elkaar zijn terwijl de verliefdheid allang is verdwenen. Dat is dan ook misschien niet zozeer het probleem als wel dat de vrouw met haar padvinder een gevoel van weerzin ervaart als hij lichamelijke toenadering zoekt. Hij zoent dan onhandig, hij ruikt niet echt lekker en zijn bewegingen zijn precies het tegenovergestelde van wat de vrouw als mannelijk ervaart. Hij mag zich dan wel aangetrokken voelen tot haar, zij krijgt, bij toenadering, een natuurlijke reflex om zich van hem af te wenden. De beste verklaring van dit fenomeen is dat de eigenschappen van de padvinder, bij elkaar opgeteld, net teveel vrouwelijkheid bevatten om door een vrouw als seksueel aantrekkelijk ervaren te worden. Dit verklaart ook waarom de vrouw, uiteindelijk, toch voor de man gaat waar het nodige aan mankeert; en kan de man, waar van alles aan mankeert, toch de vlag hijsen omdat hij daardoor wel aantrekkelijk is voor vrouwen. Aan haar de schone taak om hem, in de loop der tijd, toch een beetje bij te schaven.

Rest de vraag natuurlijk of de padvinder dan uiteindelijk met lege handen achterblijft. Met een beetje geluk zal hij, op een gegeven moment, een vrouw treffen die niet zo veel op heeft met seksuele hartstocht. Misschien wel omdat zij zich, op dat vlak, allang heeft uitgeleefd.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • An electric chainsaw has several advantages over its battery or fuel congeners. They are practical and comfortable machines since they vibrate less and the noise level is lower. They do not require the use of fuel.

  best electric chainsaw 2018
  31/03/2018 16:15
  (10 maanden geleden)

 • Een goede beschrijving van: "bezit van de zaak is het einde van vermaak".

  Albert
  19/03/2018 12:43
  (10 maanden geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie