Columns en Archief

Plasje doen

11 January 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Nu ben ik geen hondenkenner. Maar ik weet wel dat deze huiselijke viervoeters van blijdschap blaffen als zij buiten een plasje mogen doen: niet alleen om hun blaas te legen, maar vooral om hun territorium af te bakenen. Mensen vertonen hetzelfde gedrag. Alleen zijn zij nog fanatieke.

Zowel binnenshuis als buitenshuis doen zij plasjes om anderen te laten voelen wie het voor het zeggen heeft. Zo kan de man des huizes zijn eigen versie aardappelsalade willen maken, de vrouw zal op enigerlei moment langslopen om te zeggen: ‘schat, je doet er toch wel een handvol klein gesneden peterselie in, anders is voor mij de smaak net-niet’. Ook kan het gebeuren dat de vrouw des huizes in gezelschap een spannend en kleurrijk vakantieverhaal vertelt, dat halverwege door hem wordt onderbroken met de opmerking: ‘zo was het niet helemaal, want in werkelijkheid was er geen onweer maar alleen een stortbui en windkracht 10’. Op de werkvloer is het al niet anders. Komt Anna met een prachtige, perfecte presentatie van de jaarcijfers, dan zal haar collega Frans het niet kunnen laten om te zeggen: ‘jammer is dat in het overzicht niet te zien is wie de meeste omzet heeft gedraaid; iets wat de ijverigste onder ons wel hebben verdiend’. Het plasjes-doen mag dan wel een natuurlijke, menselijke neiging zijn, dat laat onverlet dat het vaak uren in de wind nog stinkt. En dat vooral omdat mensen, uit pure jaloezie, het niet kunnen zetten als een ander zich van zijn beste kant laat zien. In plaats van de ander het podium te gunnen wordt de boel onder geplast om op die manier het persoonlijk feestje te bederven. Misschien dat u nu kunt begrijpen waarom het geen onverdeeld genoegen is om succes te boeken. Vanuit de bosjes duikt er altijd wel een tweevoeter op om de terreinwinst van de ander ongedaan te maken. Zelfs onder zogenaamd beste vrienden is het vaak plasjes-doen dat het een lieve lust is. Blijkbaar is het eigen onvermogen minder pijnlijk als het vermogen van een dierbare wordt vervuild.

Zelfs heb ik tegenwoordig de gewoonte om, na gedane arbeid, te vragen: ‘wil iemand er nog een plasje over doen’? Dan blijkt vaak dat niemand nog behoefte heeft.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • NICE POST

  HOLMES COLLEGE
  11/02/2018 19:07
  (3 jaren geleden)

 • I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article.

  chrishemsworth
  09/02/2018 07:24
  (3 jaren geleden)

 • Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

  microsoft support
  07/02/2018 06:39
  (3 jaren geleden)

 • We are providing the exact solution to any issue that is related to the Kaspersky Customer Service, and the main aim of our team is that provide the solution and every customer will be satisfied.
  <a href="http://8tracks.com/kasperskyantivirus/">kaspersky-customer-service</a>

  Kaspersky Customer Service
  06/02/2018 08:13
  (3 jaren geleden)

 • Call us at our toll-free UC browser customer support number. Our service provider will reach you in minutes with all the help you need. let us now look at some of the problems users face with their UC browser.

  Asus Router Customer Service
  06/02/2018 08:01
  (3 jaren geleden)

 • The post deliver the useful information

  write my essay singapore
  03/02/2018 13:46
  (3 jaren geleden)

 • Thanks for this text. It includes the information i used to be looking for and you have additionally explained it well.

  homework helper
  19/01/2018 12:43
  (3 jaren geleden)

 • printer service here to help the customer in their problems related to dell printer. you will get a satisfactory solution here.

  canon customer service
  18/01/2018 07:28
  (3 jaren geleden)

 • I like the way you helping people with your very occurred opinion and suggestion thanks for this and keep posting I am waiting for your next blog. http://www.bagtheweb.com/u/lexmark_printer/profile

  HP Printer Support
  16/01/2018 12:22
  (3 jaren geleden)

 • Thank you for this Blog.Our aim is to make Marketing assignment tension free and help students in their study.We provide best Marketing Assignment Help by experts.Our services come with 24/7 availability of assignment experts over chat and phone.Contact us: Toll Free-1-844-752-3111 Visit:https://goo.gl/Yg9iFH

  Rick Smith
  06/01/2018 10:00
  (3 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie