Columns en Archief

Reservebank

29 januari 2018
Door: Jeffrey Wijnberg

De samenleving dicteert dat man en vrouw gelijkwaardig zijn; zeker als het gaat om de zorg en opvoeding van het kind. De praktijk laat iets heel anders zien. De vrouw speelt, zoals altijd het al het geval is geweest, de zorgende hoofdrol, terwijl de man langzaam en subtiel naar de reservebank wordt gedirigeerd.

Nu zijn er genoeg mannen die hun rol als invalkracht wel best vinden. Net zoals het bij sportclubs de gewoonte is, beschouwen de reservespelers het eindresultaat als heilig; en stellen zij het teambelang boven die van hun eigen belang. Af en toe bijspringen is dan geen probleem; en is het belangrijk om klaar te staan voor als de nood aan de man is. Echter, er zijn ook mannen die, op zijn zachtst gezegd, wat vreemd opkijken wanneer zij op de reservebank moeten plaatsnemen. Dat is, om maar een leuke typering te gebruiken, niet het leven dat zij hebben besteld. Erger nog: menig man ervaart het als traumatisch wanneer hij zijn positie als nummer één moet afstaan aan een wezentje dat alleen nog maar huilend en kwijlend kan acteren. Daar komt nog bij dat de vrouw zich meer en meer ontwikkelt als moeder, terwijl van haar rol als liefdespartner weinig meer overblijft. Als de man, zoals het voorheen ook het geval was, intieme toenadering zoekt, dan zal de vrouw, vaker dan voorheen het geval was, teksten gebruiken als ‘blijf van me af’ of ‘je ziet toch dat ik bezig ben’ en ‘nu niet’. Voor de man is het weer de zoveelste afwijzing; en voelt hij zich in zijn mannelijk eer gekrenkt. Hoewel weinig mannen het openlijk zouden toegeven, is er dan sprake van diepgevoelde jaloezie; en dan vooral omdat de vrouw veel meer onvoorwaardelijke liefde laat zien voor het kind dan hij ooit als man van haar heeft gekregen. Hoewel. Hij heeft die liefde van haar wel gekregen, maar die verdween op slag toen dat mormel het levenslicht zag. In vroeger tijden, toen vrouwen meer zwanger waren dan niet en gezinnen van tien of meer kinderen geen uitzondering waren, was het voor de man iets gemakkelijker om te accepteren dat moeder de vrouw niet echt beschikbaar voor hem was. Om dan, bij gelegenheid, van de reservebank af te komen zag de man als een natuurlijk gegeven. Tegenwoordig is het hebben van één kind of hooguit twee de geldende norm, waardoor het voor de man moeilijker te verteren is dat hij alleen maar mag schitteren als de vrouw hem daar om vraagt.

Mannen die weigeren om op de reservebank plaats te nemen, zullen op zoek gaan naar een andere vrouw. Geen deugdelijke oplossing natuurlijk, vooral als de nieuwe vlam ook een kinderwens heeft. De natuur heeft gewoonweg geen boodschap aan gelijkwaardigheid.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Very Interesting and wonderfull information keep sharing

  set up a 2wire
  15/03/2018 11:31
  (11 maanden geleden)

 • If our parcel has been left at a depot. To get our redelivery in this situation then the quickest and easiest way to get our parcel back is by visiting the receiving a parcel page and select the “new address” option.

  www.royalmail.com/
  13/02/2018 11:48
  (1 jaar geleden)

 • The finder of this page is not good and also he have just want to show the others about their working. That's why he just share all kind of post but i want to tell you that you please understand about your work and do this in proper way.

  essay writing service
  12/02/2018 06:13
  (1 jaar geleden)

 • dapatkan aplikasi gb whatsapp gratis, apk dapat di download di link di sediakan

  download gbwhatsapp apk terbaru
  11/02/2018 16:07
  (1 jaar geleden)

 • dapatkan info aplikasi pembersih sampah terbaik untuk mempercepat android mu gratis terbaru

  Aplikasi Pembersih Sampah Terbaik Android
  11/02/2018 16:02
  (1 jaar geleden)

 • Ik vond het leuk om te lezen hoe je schrijft, een zeer goed artikel bleek!

  192.168.1.254
  01/02/2018 15:48
  (1 jaar geleden)

 • Such a pleasant fine art, I value your working and I require this sort of craftsmanship venture for my school so any proposals? You have any thought so please share it.

  Aviator Flying Sheepskin Bomber Jacket
  01/02/2018 08:47
  (1 jaar geleden)

 • Leuk om te lezen
  M.
  Ik bedoel ik ben natuurlijk geen man,ha,ha,ha.

  Margit
  29/01/2018 10:37
  (1 jaar geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie