Columns en Archief

Samengevat

05 January 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is tegenwoordig zo gewoon dat niemand meer de schoonheid er van inziet. Zelf begint het mij in toenemende mate te verwonderen, vooral omdat alles wat overbodig onzin is in de prullenbak wordt gesmeten.

Ik heb het over samenvattingen: de perfecte manier om lezers en kijkers bij de les te houden. Wat voorkomen moet worden, is dat mensen zich gaan vervelen. Niets is zo geestdodend als een gebrek aan vermaak. Zo kunnen gelukkig hele voetbalwedstrijden van anderhalf uur keurig in een paar minuten worden samengevat. Het zijn alleen de doelpunten die het aanzien waard zijn en niet het moeizaam geworstel tussen de doelpunten in. Samenvattingen zijn ook geliefd onder studenten. Slimmer is het om drie pagina’s met antwoorden op mogelijke examenvragen van buiten te leren dan zich te verdiepen in de oorspronkelijke teksten; stof die alleen goed besteed is aan saaie bollebozen. De toestand in de wereld wordt ook, bij voorkeur, in samengevatte versie geconsumeerd. Daarom is teletekst zo populair. Korte regels als ‘drie liquidaties in Ankara’ of ‘storm verwoest Aruba’ en ‘pedofiel vermoord’ is net genoeg om over te kunnen gaan tot de orde van de dag. Wat vooral zo mooi is aan samenvattingen is dat het de mens tot nederigheid dwingt. Dit gevoel van nederigheid overvalt mij vooral wanneer ik overlijdensberichten lees zoals laatst van Udo Jürgens: ‘deze muzieklegende was vooral bekend vanwege zijn witte badjas’. Zeg nou zelf: om de waarde van een beroemde zanger zo kernachtig samen te vatten, laat de betrekkelijkheid van je eigen leven meteen inzien. Minder bekende figuren krijgen daarom teksten als ‘hij was een goed mens’ of ‘zij was altijd zichzelf’ en ‘bijzonder, dat was hij’. In tegenstelling tot vrouwen, snappen mannen veel beter hoe belangrijk het is om samen te vatten. Op de vraag ‘hoe kijk jij terug op het jaar 2014’ zal een man zeggen: ‘prima’ of ‘klote’ en ‘niet’. Vrouwen komen met zulke wijdlopige antwoorden dat de vragensteller al na dertig seconde spijt heeft dat hij ooit die vraag heeft gesteld. Helemaal fantastisch zijn de samenvattingen van eetgelegenheden, nieuwe bioscoopfilms, games en boeken, ook wel bekend als recensies. Eén ster is waardeloos. Vijf sterren is briljant. Meer zeggen is overbodig.

Samengevat kan ik dus concluderen dat het overgrote deel van wat mensen doen en zeggen als overbodig kan worden gezien. De schoonheid van deze conclusie is niet gelijk evident, maar is het gemakkelijkst samen te vatten met: opgeruimd staat netjes.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • I must say you have put up a great effort in making this article. Keep sharing such posts

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:39
  (7 jaren geleden)

 • Thank you for sharing. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  replica watch
  26/08/2015 06:02
  (8 jaren geleden)

 • ik ben fan, leuk artikel weer!

  didi
  06/01/2015 10:55
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie