Columns en Archief

Slappe lul

21 November 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

Natuurlijk weet ik dat ‘slappe lul’ een uitdrukking is die van weinig klasse getuigt. Maar die woorden komen wel bij mij op als er wordt gesproken over erectiestoornissen. En als er iets is wat de man dwars kan zitten dan is het wel een slappe lul.

Om te beginnen: een slappe lul is niet de enige erectiestoornis-variant. Zo kan een man ook last hebben van een vroegtijdige zaadlozing of wel een erectie krijgen maar die dan kwijtraken vlak voor de penetratie. Er zijn talloze lichamelijk oorzaken voor een erectiestoornis zoals: suikerziekte, hoge bloeddruk, overgewicht en hart- en vaatziekten. De meest voorkomende psychische oorzaken zijn: angst om niet goed te presteren, levensangst (werk, kinderen, inkomen), angst om de partner pijn te doen en niet te vergeten: moeite met de lichamelijke veranderingen van de partner. Sommige mannen, waarvan Waylon, naar eigen zeggen, ook één is kunnen moeite hebben met het zwanger-zijn van hun partner; en zelfs in paniek met een andere vrouw gaan vrijen om vast te kunnen stellen dat ‘alles daaronder’ nog functioneert. Een dergelijke vorm van ontrouw verdient natuurlijk niet de schoonheidsprijs, zoals elke vorm van ontrouw, maar is van vanuit de belevingswereld van de man wel degelijk invoelbaar. Zo bekeken is een goede, stevige erectie het ultieme bewijs voor de man zelf dat hij man is; en is tegelijkertijd een erectiestoornis (omgekeerd) het bewijs dat hij een slappe lul is. En zo is te begrijpen hoe de uitdrukking ‘slappe lul’ is ontstaan. De uitdrukking ‘slappe lul’ mag dan wel, in de loop der jaren, een bredere betekenis hebben gekregen (durfniet, laf persoon, zwakke persoonlijkheid), maar in essentie blijft de ‘slappe lul’ een man zonder kloten. Heel vervelend is het wanneer een erectiestoornis optreedt die te herleiden is tot afkeer van de eigen partner. Of dit werkelijk het geval is kun je simpelweg constateren door (fantasierijk) te masturberen of desnoods door vreemd te gaan met een ander. Voor stellen waar de seksuele omgang allang verdwenen is (broer-zus-relatie) is het allemaal niet erg schokkend; en zal er meestal toe leiden dat man en vrouw uit elkaar gaan, tenminste als het om een (betrekkelijk) jong stel gaat. Stellen die meer op leeftijd zijn, kunnen zich gemakkelijker aanpassen; en mits er sprake is van een diepgevoelde vriendschap het gebrek aan seksuele omgang gewoon voor lief nemen. Overigens, de meest voorkomende oorzaak van een erectiestoornis is een overmatig gebruik van alcohol en drugs en allerhande medicijnen. En het spreekt voor zich dat elke man met een slappe lul er goed aan doet om een bezoek te brengen aan de huisarts.

Nu is een erectiestoornis geen dagelijks gesprekonderwerp. En in die zin is de bekentenis van Waylon zeer te prijzen. Op die manier geeft hij zijn gekoesterde liefdesrelatie een nieuwe kans; en kunnen andere mannen een voorbeeld aan hem nemen. Hij is dan toch geen slappe lul.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie