Columns en Archief

Sleur is goed

16 April 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Sleur is iets wat je zo vaak doet dat het vervelend wordt. Tenminste, zo zegt het woordenboek. Het is in ieder geval een woord met een negatieve bijsmaak omdat het verwijst naar verveling en een kleurloze herhaling van zetten. Toch is het ook een woord dat bedacht is om stelling te nemen.

Het is een protest tegen vaste rituelen en een leven dat gebaseerd is op vertrouwde handelingen die met gemak kunnen worden gereproduceerd. En daarom protesteer ik tegen dit protest. Sleur is juist goed, al was het alleen maar omdat het de mens houvast en geborgenheid biedt. Bedenk alleen maar hoe kinderen gedijen. Zij groeien als kool, en dan vooral in emotionele zin, als zij kunnen vertrouwen op dagelijks terugkerende rituelen. Lekker ontbijten met één boterhammetje kaas, een beschuit met hagelslag en een glas melk, dan naar school en in het klaslokaal achter het tafeltje op dezelfde plek, na schooltijd opgehaald door mama, enzovoort, enzovoort. Geloof mij: volwassenen zijn niet veel anders. Mensen houden niet van verandering, al moeten zij er wel vaak aan geloven. Het kan wel spannend lijken nu de arbeidsmarkt zo onzeker is dat niemand meer een vast contract krijgt. Maar, niets is minder waar. Flexibel werken en multi-inzetbaarheid zijn gewoon moderne, positief klinkende kreten die moeten verhullen dat mensen angstig en onrustig zijn; en dat omdat niemand zijn toekomst meer in perspectief kan zien. Gelukkig is er wel flink wat sleur te genereren in het huishouden: de was doen, strijken, vouwen, opruimen, stofzuigen en de bedden opmaken zijn handelingen waar een sterk mediterende werking vanuit gaat. Wie zijn blik op oneindig zet en zijn verstand op nul kan middels het schillen van de aardappelen en het schoonmaken van de sperziebonen zichzelf volledig ontstressen en de geest vrijmaken voor eventuele onverwachte gebeurtenissen. Zo bekeken is sleur een vorm van wakend slapen waarbij de hersencellen genoeg rust krijgen om nieuwe prikkels adequaat te kunnen verwerken. Daarom hoeft u ook niet ongerust te worden wanneer blijkt dat uw relatie een sleur geworden is. Het is niet de bedoeling natuurlijk dat u uw levenspartner als vanzelfsprekend neemt. Kleine attenties en complimenten zullen nooit vervelen. Maar een relatie die als een sleur aanvoelt, is ook een relatie waarin de partners weten dat ze blindelings op elkaar kunnen vertrouwen. Hij rekent er op dat zijn broodtrommeltje gevuld en al klaar staat als hij naar het werk gaat en zij hoeft niet bang te zijn voor een deurwaarder omdat zij er vanuit gaat dat hij de rekeningen betaalt.

Elke avond zeg ik tegen mijn vrouw dat ik van haar hou. Wat het gewicht van mijn woorden is? Weet ik niet. Ik ben allang blij dát ik het al 35 jaar kan zeggen.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Waarom voor het woord sleur een andere betekenis zoeken?
  Er zijn zoveel woorden die beter verwoorden wat de schrijver bedoelt. Regelmaat, vertrouwen, de dagelijkse routine........niks mis mee. Maar pas als die dingen een sleur worden, dan is er iets mis! Dan heeft de man of vrouw iets gelezen op Internet, of gezien op TV, en bij zichzelf gedacht: Dat wil ik ook, maar dat kan niet, dat kost geld of dat wil mijn partner niet, enz..........En dan komt de ontevredenheid om de hoek kijken en dan vindt dat individu ineens dat zijn eigen leven een sleur is geworden en gaat klagen bij zijn partner. Die helaas niks kan doen voor hem/haar.......Jammer genoeg groeien mensen dan uit elkaar en gaat de ontevreden partner op zoek naar een ander die hem/haar uit die sleur kan trekken. Dat lukt voor even, tot dat leven weer een sleur wordt, ALS je het toestaat! De truuk is om naast die saaie dagelijks terugkomende handelingen, leuke bezigheden te hebben die je met anderen dan je partner kan doen.
  Als die dan thuis komt, kan je het over andere dingen hebben als alleen het huishouden en de kinderen...........Als de partner dan ook hobby's heeft, die hij met anderen kan beoefenen, is dit stel blij met de tijd die ze samen hebben en die kunnen ze dan nuttig besteden. Niet alleen samen met de kinderen, maar ook eens met zijn tweeën iets leuks gaan doen, en inderdaad, een cadeautje, een aardig gebaar en elke avond zeggen dat je van hem/haar houdt kan ook een positief gevoel geven. Eigenlijk hetzelfde als je baas een positief beoordelingsgesprek met je heeft en je dan opslag geeft. Hij laat dan zien dat hij je waardeert en vertrouwd en daardoor blijf je je werk met voldoening doen en met plezier. Dus mannen en vrouwen van Nederland............doe je best! Niks is zo dodelijk voor een relatie, als sleur!

  Angela van Doremalen
  25/05/2012 01:25
  (10 jaren geleden)

 • Pregnancy Yoga DVDs are very popular across the globe with their convenience and comfort. An expectant woman has very specific needs and prenatal yoga THE DREW CAREY SHOW DVD must take care of these people. Not simply will she will want to prepare her body in the example of childbirth, but she requirements have a system of practice and belief which will tide her through the entire tremendous change in lifestyle developing a child brings. So, a prenatal yoga DVD must target the body along with the mind.

  PETTICOAT JUNCTION DVD
  11/05/2012 09:34
  (10 jaren geleden)

 • Real Madrid Holland International & condemned world football Sir Messi insults him as " Negro", Messi also was involved in a racial discrimination.

  Real Madrid shirts
  11/05/2012 04:08
  (10 jaren geleden)

 • Sleur is een verkeerd gekozen regelmaat. Ik ben er van overtuigd dat mensen zich verkeerde regelmaten aanleren, en ze nodig hebben omdat we baat hebben bij structuur. Maar waar de structuur toe dient vraagt men zich misschien niet vaak genoeg af.
  Sleur is niet goed, positieve structuren wel. De kunst is het onderscheiden.
  En zoals wijnberg zegt, de sleur van de ander positief herwaarderen.

  Martin
  23/04/2012 13:53
  (10 jaren geleden)

 • Sleur is afschuwelijk ! He ,wat negatief zeg !!..
  Elke dag het zelfde !
  S avond s brood uit de vriezer,je legt het op aanrecht.
  pakt de proodplank ,boter mes.en begin te smeren,o ja,beleg nog.3 passen koelkast koelkast open ,dicht aanrecht en gaat verder.Fruit pakken,zelfde handelingen.sla nu even een deel over.Voor man ontbijt klaar zetten,uit zwaaien en vervolgens weer naar de keuken,opruimen afwasmachine leeg maken vervolgens de troep van vanochtend.Naar boven wassen aankleden.Bed uit het raam ,droog weer !Bad kamer toilet reinigen, troep opruimen wat weg moet en nog steeds in dozen staat,Ik kan niet aan deze dingen beginnen.Het is net alsof ik in een ander huis loopt.Een deprie mens denk ik..een ontevreden mens,..Straks is het mijn buurvrouw Dan is het een sleur,.haar leven is niet de mijne ,maar zij vormt het wel !...zij huist in mij ,zij is saai kleurloos...papegaai ! :(mijn leven is een sleur geworden door haar .Toen er een tweeling opkomst was,...echt geen gelukige vrouw en nog niet .Houd zij van haar kinderen ?

  Mia
  18/04/2012 09:45
  (10 jaren geleden)

 • Wil het graag nog 50 jaren zeggen (als me die tijd en kans gegeven wordt)

  Radeloos
  17/04/2012 12:56
  (10 jaren geleden)

 • Helemaal eens; zeg het tegen de mijne al 44 jaar!!

  chris.dekkers@hotmail.com
  17/04/2012 08:05
  (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie