Columns en Archief

Soft is slim

27 March 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Het imago van de hedendaagse man is niet zo mannelijk meer. In de supermarkt sjokt hij met gepaste afstand achter haar aan, terwijl zij bepaalt wat er in het karretje komt.

Als zij meer wil gaan werken dan levert hij gewillig zijn ambities in om het ouderlijk gat te dichten die zij achterlaat.
En wanneer hij zijn geliefde voetbal-op-zondag moet verruilen voor een bezoek aan haar ouders, dan zal hij diezelfde avond tussen de lakens van het echtelijk bed niet goed kunnen presteren.
Dat is het beeld: vrouw slaat man, man geeft pootjes. Zeker, de moderne man is geen rauwdouwer meer. Maar zijn softe benadering is geen zwaktebod. Het getuigt eerder van relationele intelligentie.
Want, gelijk de emancipatie van de vrouw, heeft ook de man zich de laatste decennia geestelijk ontwikkeld. En dat betekent dat hij doelbewust een stap achteruit zet. Het is een stap achteruit om vooruit te komen.
De man weet dat hij, als man, alleen tot zijn recht kan komen als hij haar het verschil laat maken. Zo zal de echtgenoot, die op dominante wijze het beheer en de besteding van het gezamenlijk inkomen opeist, uiteindelijk aan het kortste eind trekken. Immers, zijn dictaat zet haar gevoelsmatig buitenspel, waardoor haar waardering voor zijn (financiële) hoogstandjes alleen maar afbrokkelt. En voor hem is dat krenkend.
Laat de man, daarentegen, haar het laatste woord hebben, dan is hij niet alleen verzekerd van een verstandig financieel beleid, maar dan zal zij hem de materiele en immateriële erkenning geven die hij verdient.
In de praktijk van alledag blijkt keer op keer dat vrouwen meer smaak, meer verantwoordelijkheidszin, meer overzicht en zeker meer (zelf)discipline hebben. Dat is ook precies de reden waarom mannen vrouwen nodig hebben.
Zonder vrouwelijke sturing zijn mannen net ongeleide projectielen. En elke man die de sportiviteit heeft om het vrouwelijk voordeel te onderkennen, profiteert van een levenssfeer die hem zelf alleen maar beter maakt.
De softe, maar slimme man zal zijn vrouwelijke partner daarom ook altijd om toestemming vragen voor alles wat hij bedenkt (vind je het goed dat ik even met jongens een pilsje pak).
In het geval zij ‘nee’ zegt, dan weet hij maar al te goed dat hij haar heeft overvraagd. In het geval zij ‘ja’ zegt, dan geeft het hem ook meer voldoening om even buiten te spelen. Helemaal verstandig is de man die elke dag een lijstje afwerkt van klusjes en afspraken die zijn vrouw voor hem in petto heeft: zij mag bepalen, en hij hoeft niet meer te balen.
Goed beschouwd heeft de vrouw altijd het verschil gemaakt. Alleen is het typerend voor de man dat hij er wat langer over doet om te vatten hoe de verhoudingen liggen.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: vr 27 mrt 2009, 15:58


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie