Columns en Archief

Solidariteit

16 March 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Samen de schouders eronder: dat is de repeterende oproep van de Nederlandse regering sinds de financiële pleuris is uitgebroken.

Nu zult u wellicht eerder uw schouders ophalen omdat u, als individu, geen flauw benul heeft wat u kunt doen om een bijdrage te leveren aan het herstel van de economische neergang. Het kan zijn dat u zelfs wat korzelig uw hoofd afwendt, omdat u de grote groep anonieme graaiers in de wereld als schuldig ziet aan de malaise. En als u in uw persoonlijke levenssfeer helemaal niets merkt van de recessie, dan ervaart u misschien ook geen enkele behoefte om anders te doen dan anders. Maar, het is nu juist deze houding van egocentrische onverschilligheid die onze samenleving het meest bedreigt.
De conclusie is dan ook gerechtvaardigd dat íedereen heeft bijgedragen aan de toestand waarin onze huidige maatschappij verkeert. Immers, de moderne mens is gericht op de bevrediging van individuele behoeften (de auto), op het afzetten tegen gemeenschappelijke waarden (de kerk) en op het wegkijken van wie naast ons zit (televisie). En aangezien iedereen individueel zijn houding bepaalt en dat ook graag zo wil houden, kan hij er ook voor kiezen om meer oog te hebben voor zijn medemens.
Zo kunt u wat vaker met anderen meerijden in plaats van alleen achter het stuur plaats te nemen. Ook kunt u weer eens een bezoek brengen aan de kerk of aan een andere vereniging van mensen om iets van gemeenschappelijkheid te ervaren. En wie weet is het toch eens een aardig idee om in de avonduren de televisie uit te schakelen en met uw huisgenoten te praten, te dansen of muziek te maken. Op het werk is het een fluitje van een cent om wat meer aandacht aan uw collega’s te schenken of een complimentje uit te delen. Ook kunt u tijdens vergaderingen wat vaker uw mond houden, en anderen de ruimte gunnen om het woord te voeren.
Bent u één van de velen die op internetpagina’s reageert op het nieuws, schrijf dan eens iets positiefs in plaats van alleen maar te klagen en te zeuren over alles wat mis is in de maatschappij. Staat u in de rij te wachten in de supermarkt, toon dan eens wat meer geduld in plaats van opzichtig en vervelend met uw karretje naar voren te drukken. En wilt u de trein instappen, geef dan eens ruim baan aan de mensen die willen uitstappen.
Als psycholoog weet ik als geen ander hoe het meestal afloopt met goed bedoelde adviezen. De mentaliteit in Nederland is er naar om wat correct en deugdzaam is, als oubollig en bemoeizuchtig terzijde te schuiven. Maar misschien wilt u voor één keer, in het belang van ons allemaal, een uitzondering maken.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 16 mrt 2009, 06:30


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie